Tužilaštvo BiH po pitanju referenduma, ima krivično djelo, ima izvršioce, ima dokaze, još im samo fali hrabrost

tačno.net
Autor/ica 26.9.2016. u 16:13

Izdvajamo

  • Pitamo se da li bi Srbija bez stravične antipropagande i uz traženje intervencije Rusije dopustila Bosni i Hercegovini sličnu aktivnost ukoliko bi građani Kosova koji imaju i bosanski pasoš glasali i u BiH na nekom referndumu koji bio organiziran u ovoj nezavisnoj i suverenoj državi, a da sada ne spominjemo i Sandžak.

Povezani članci

Tužilaštvo BiH po pitanju referenduma, ima krivično djelo, ima izvršioce, ima dokaze,  još im samo fali hrabrost

Foto: biznisinfo

Tužilaštvo BiH nikad nije imalo lakši slučaj nego što je ovaj i zato očekujemo i brzu tužilačku odluku kojom će se pokrenuti postupak za krivično djelo narušavanja ustavnog poretka BiH

Povodom održanog zabranjenog i neustavnog referenduma o danu eniteta u RS-u koje su institucije RS-a održale sa dugim cijevima rukovodstvo SDU BiH se oglasilo saopštenjem:

“Nakon održanog zabranjenog i neustavnog referenduma o obilježavanju dana entiteta RS, na sceni je politička pat pozicija u kojoj nema niti stvarnog pobjednika niti stvarnog gubitnika. Ono što je kristalno jasno, je da je zahvaljujući avanturizmu Milorada Dodika, manji BiH enitet nakon ovog nezakonitog referenduma, na najboljem putu da izgubi najveći dio svoje sadašnje uslovno rečeno autonomije, koja je zagarantovana oktorisanim Ustavom BiH.

Stav Ruske Federacije naspram Bosne i Hercegovine koju nazivaju neuspješnim međunarodnim projektom od ranije je poznat otuda ne čudi ni Putinova podrška zabranjenom i neustavnom  refendumu i narušavanju ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine. Ono što zabrinjava je ponašanje Srbije. Premijer Vučić i pored zvaničnog dinstanciranja od održavanja referenduma, je učinio sve da do njega dođe i u 4 grada u Srbiji omogućio glasanje za građane koji imaju dvojno državljanstvo uz vatromet nakon zatvaranja biračkih mjesta. Pitamo se da li bi Srbija bez stravične antipropagande i uz traženje intervencije Rusije dopustila Bosni i Hercegovini sličnu aktivnost ukoliko bi građani Kosova koji imaju i bosanski pasoš glasali i u BiH na nekom referndumu koji bio organiziran u ovoj nezavisnoj i suverenoj državi, a da sada ne spominjemo i Sandžak.

Premijer Vučić mora znati da takvi dupli aršini Beograda i demonstrativno pokazivanje sile u odnosu prema BiH i drugim susjedima samo potvrđuju lošu sliku o Srbiji kao zemlji koja se još nije otela starim navikama da politikom uzimanja tuđeg  teritorija, politkom nacionalne homogenizacije i prijetnji novim genocidom rješava sporove sa susjedima. Takvo ponašanje neće izazvati ništa drugo do prezir kako međunarodne zajednice tako i naše domaće demokratske javnosti.  Sa druge strane političke elite koje su na vlasti u RS-u izgubile su sa nezakonitim referendumom sav svoj politički kredibilitet, ako su ga ikad i imale i sada se sve svelo na tehničko pitanje privođenja odgovornih za nepoštivanje odluka Ustavnog  Suda BiH. Da je to tako potvrdio je i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović koji je prema njegovim riječima još prije 20 tak dana pokrenuo istražne radnje po pitanju nesprovođenja odluka Ustavnog Suda.  On je izdao i obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu. Rukovodstvo SDU BiH i pored kritika upućenih na račun gospodina Salihovića, ovim putem pozdravlja odluku glavnog tužioca i nada se da javnost neće čekati 20 dana da osumnjičeni za kršenje odluka Ustavnog  Suda budu pozvani na odgovornost.

SDU BIH potsjeća Tužilaštvo BiH da imaju vrlo jasnu situaciju kada je u pitanju nezakonit referendum. Imaju krivično djelo, imaju nalogodavce, imaju saučesnike, imaju pomagače, a za sve to imaju i dokaze i to video i audio zapise. Po mišljenju SDU BiH Tužilaštvo BiH nikad nije imalo lakši slučaj nego što je ovaj i zato očekujemo i brzu tužilačku odluku kojom će se pokrenuti postupak za krivično djelo narušavanja ustavnog poretka BiH”, stoji u saopštenju.

tačno.net
Autor/ica 26.9.2016. u 16:13