Svi naši aktivizmi: Policija kao dobronamjerni pomagač u borbi za LGBT prava

tačno.net
Autor/ica 15.7.2015. u 14:34

Izdvajamo

  • Život koji ne podrazumijeva elementarnu potrebu za podrškom ljudima koji u bilo kojem segmentu nisu dio većine ne bi trebao da ima previše smisla. Aktivizam, ukoliko govorimo o zagovaranju prava LGBT osoba, nije isključivo vezan za učešće u formalnim procesima koji doprinose boljitku ili na povorkama ponosa. U svakom obliku vlastitog djelovanja možemo doprinijeti pomacima, neovisno o tome kojom se profesijom bavimo i da bismo pomogli/e, nije neophodno da mašemo zastavicom duginih boja. Portal LGBT. ba donosi serijal razgovora sa predstavnicima/ama različitih profesija unutar kojih su sagovornici/e pravili/e aktivističke pomake, ali i analizu postojećeg stanja u kontekstu LGBT prava u novinarstvu, pozorištu, književnosti, fotografiji, jeziku… Ovoga puta govorimo o policiji i njenom časnom i aktivističkom angažmanu u teškim vremenima.

Povezani članci

Svi naši aktivizmi: Policija kao dobronamjerni pomagač u borbi za LGBT prava

Foto: Lejla Huremović

Život koji ne podrazumijeva elementarnu potrebu za podrškom ljudima koji u bilo kojem segmentu nisu dio većine ne bi trebao da ima previše smisla. Aktivizam, ukoliko govorimo o zagovaranju prava LGBT osoba, nije isključivo vezan za učešće u formalnim procesima koji doprinose boljitku ili na povorkama ponosa. U svakom obliku vlastitog djelovanja možemo doprinijeti pomacima, neovisno o tome kojom se profesijom bavimo i da bismo pomogli/e, nije neophodno da mašemo zastavicom duginih boja. Portal LGBT. ba donosi serijal razgovora sa predstavnicima/ama različitih profesija unutar kojih su sagovornici/e pravili/e aktivističke pomake, ali i analizu postojećeg stanja u kontekstu LGBT prava u novinarstvu, pozorištu, književnosti, fotografiji, jeziku… Ovoga puta govorimo o policiji i njenom časnom i aktivističkom angažmanu u teškim vremenima.

Piše: Kristina Ljevak

Sarajevski otvoreni centar na završnoj manifestaciji povodom ovogodišnjeg IDAHOT-a (Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije) dodijelio je nagradu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koje je prepoznato kao institucija koja se pridružila borbi protiv nasilja nad LGBT osobama. Nagradu je ispred MUP-a primio Josip Bilandžija, inspektor u Jedinici za profesionalne standarde, razvoj načela i zaštitu tajnih podataka. Angažman inspektora Bilandžije, uz izuzetnu profesionalnost, odlikuje i istančan senzibilitet za probleme LGBT osoba u Bosni i Hercegovini.

“Savjesno obavljanje posla je dio karakera osobe koja obavlja taj posao, a prepoznavanje toga u osobi i nagrađivanje je satisfakcija”, kaže Josip povodom nagrade, dodajući da prepoznavanje savjesnog rada može poslužiti i kao primjer drugima.

Više prava – manje straha i nasilja

“Važno je što su u fokusu LGBT osobe, grupa za čiji interes je rađeno”, kaže inspektor Bilandžija, dodajući da je za policiju svaka osoba itekako značajna, na jednak način kao i formiranje sigurnog okruženja za sve članove/ice društva.

“U svemu ovome mi smo bili samo dobronamjerni pomagači našim prijateljima u Sarajevskom otvorenom centru, kojima se zahvaljujem na svemu što doprinose u kreiranju novog društvenog ambijenta. Vrijedno radeći za LGBT zajednicu, postižu učinke od povijesnog značaja i za mnoge druge društvene skupine koje su bile marginalizirane. Na taj način se doprinosi izgradnji jednog sigurnijeg, boljeg, otvorenijeg društva u kojem će se poštivati više prava i biti manje straha i nasilja, društva u kojem bi svatko poželio da živi”, navodi inspektor.

Zalaganje za prevazilaženje predrasuda prema LGBT populaciji trebamo i moramo označiti kao aktivizam bez obzira kojom profesijom se onaj/ona koji/a se zalaže bavio/la i bez obzira koliko sama profesija takav pristup podrazumijeva. Adekvatan rad policije sa zajednicom primjer je dobre prakse koja se treba nastaviti njegovati.

“Mi na ovaj način ohrabrujemo LGBT zajednicu da budu suradnici i doprinose sistemu sigurnosti, da rade na jačanju LGBT zajednice i da se osnažuju za izgradnju svog mjesta pod suncem u ovom procesu tranzicije, da prepoznaju i prijavljuju kaznena djela, te da tako, kroz smanjivanje prostora za stereotipe i predrasude, smanjujemo diskriminaciju i strah, a povećavamo osjećaj sigurnosti, što dalje dovodi do smanjenja razine mržnje i nasilja u ovom postkonfliktnom društvu. Ovo je zajednički rad svih nas i u tome treba da budemo ustrajni”, kaže Josip Bilandžija.

SOC i MUP – Primjer dobre saradnje

Duže od dvije godine traje saradnja između MUP-a Kantona Sarajevo i Sarajevskog otvorenog centra. Saradnja je konkretizovana kroz niz projekata, radionica, seminara…, a sem potvrde u postojećoj nagradi, ima i niz drugih pokazatelja učinkovitosti. “Za ove dvije godine smo imali priliku bolje se upoznati, ostvariti suradnju u segmentima koji su za nas životno značajni – otvoriti se prema LGBT zajednici i pojedincima/kama kroz Sarajevski otvoreni centar. Da bi bilo suradnje, da bi bilo partnerstva – potrebno je da imate partnera/e”, objašnjava naš sagovornik, pocrtavajući kako je priča o LGBT populaciji, kroz izvođenje permanentne obuke, zaživjela među pripadnicima policije, ali i među drugim uposlenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

“Činimo da policijski službenici budu pripremni u ovoj fazi coming outa, da postupaju u slučajevima, te da to postupanje bude na visokoj profesionalnoj i etičkoj razini, a u duhu prve kampanje koju su zajedno proveli Sarajevski otvoreni centar i MUP Kantona Sarajvo i koja je nosila naziv Policija je tu da štiti sve osobe. Treba i voditi računa da se struktura uposlenika mijenja i da neke kolegice/ge idu u mirovinu, dolaze nove generacije i treba nakon određenog perioda ponoviti treninge”, navodi Bilandžija.

Nužnost partnerstva u postkonfliktnom dobu

Angažman inspektora Josipa Bilandžije spada u red odgovornih i zahtjevnih zanimanja u teškim vremenima. Ukoliko je riječ o životnom pozivu, kao što je to slučaj u njegovom poslu, onda pred preprekama nema odustajanja, a svaki novi pomak dodatni je motiv da se nastavi istrajavati na započetom putu.

“Razlika između posla i životnog poziva jest u tome da posao završava uglavnom na radnom mjestu, i poslije toga ste čovjek koji može slobodno da se ispoljava u društvu. Životni poziv je takva vrsta zanimanja koje vas određuje ne samo profesionalno, već bitno utiče ili određuje i sve druge sfere vašeg života. Etičnost i profesionalnost su faktori-principi koji su u policijskom pozivu vrlo važni”, objašnjava na kraju inspektor Josip Bilandžija, čija posvećenost itekako može poslužiti kao primjer i kad je riječ o zagovaranju prava LGBT osoba, ali i o odnosu prema profesiji i ljudima općenito. Trenutak u kojem je ispred MUP-a Kantona Sarajevo inspektor Bilandžija primio nagradu Sarajevskog otvorenog centra na izložbi u Collegiumu Artisticumu možemo bez sumnje smatrati jednim od onih koji će svoje mjesto zauzeti na stranicama historije borbe za LGBT prava u Bosni i Hercegovini.

lgbt.ba

tačno.net
Autor/ica 15.7.2015. u 14:34