Skenderagić: BiH je jedina država u Evropi koja i nakon holokausta doživljava genocide

tačno.net
Autor/ica 9.5.2014. u 07:21

Skenderagić: BiH je jedina država u Evropi koja i nakon holokausta doživljava genocide

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih država u današnjoj antifašističkoj Evropi u kojoj se pokušavaju izjednačiti borci protiv fašizma i fašističke sluge. Mržnja, nacionalizam, netrpeljivost, primitivizam…metode su kojima hoće da unište i nas i našu državu, istakao je potpredsjednik SABNOR-a BiH, povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Bosna i Hercegovina je nažalost država koja je jedina u Evropi nakon holokausta doživjela genocid, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nijaz Skenderagić, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH,  povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom koji se obilježava i kao Dan Evrope.

“Bosna  i Hercegovina  je jedna od rijetkih država u današnjoj antifašističkoj Evropi u kojoj se pokušavaju izjednačiti borci protiv fašizma i fašističke sluge. Mržnja, nacionalizam, netrpeljivost, primitivizam… metode su kojima hoće da unište i nas i našu državu”, naglasio je Skenderagić kao odgovor na pitanje da li je 71. godinu nakon sloma fašizma u Evropi on pobijeđen i u BiH.

A, Drugi svjetski rat je, naveo je Skenderagić, odnio 50 miliona života.

“U svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom 1945. godine: svijet je rekao ‘nikad više!'”, istakao je Skenderagić.

On je istakao da “je agresija na BiH i mržnja koja je proteklih godina usađivana u sve balkanske narode rađena sisistematski”.

“Rezultat svega je povampirenje fašizma u njegovoj najgoroj verziji. Rat je na ovim prostorima  civilizacijski unazadio i Srbe i Hrvate i Bošnjake. Ono što nas je nekada spajalo nacionalisti žele da razbiju i da nas razdvoje.  Žele da to bude izvor stalnih političkih i etničkih napetosti”, zaključio je Skenderagić.

– Spomenici pod zaštitu UNESCO-a –

Naglasio je da “antifašisti žele mir na ovim prostorima, suživot, bolju i sretniju budućnost mladih, ali i dostojanstvenu starost penzionera”.

“Mi želimo da budemo na čelu sa svima onima kojim nije najvažnije kako je kome ime, koje je vjere i odakle dolazi. Ne postoje dobri i loši narodi, dobre i loše religije, već samo i jedino dobri i loši ljudi. Budimo dobri ljudi!”, pozvao je Skenderagić.

Potpredsjednik SABNOR-a BiH naveo je da su mladi ljudi su najveća snaga i budućnost BiH.

“Tu ubrajam i hiljade mladih koji su, ne svojom voljom, rasuti u preko 115 zemalja po cijelom svijetu. Oni svojim radom, znanjem  i rezultatima treba da budu ponos domovine. Velika je zaista podrška i učešće mladih na svim akcijama i manifestacijama SABNOR-a”, ocijenio je Skenderagić.

Nakon ratnih stradanja i golgota kroz koje smo prošli, navodi potpredsjednik SABNOR-a BiH, pored tragičnog stradanja i ubijanja ljudi, uništeni su i oštećeni i spomenici antifašističkoj borbi na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Kako je BiH, najviše stradala u svakom pogledu, naglašava Skenderagić, tako su i partizanski spomenici na ovim prostorima nemilice uništavani, pa čak i minirani.

Sve to bez obzira što su neki od njih i remek djela najpoznatijih umjetnika sa ovih prostora.

“Pogledajte samo šta se radi sa spomen grobljem u Mostaru. Sramotan je odnos ovih nazovi demokratskih vlasti prema tom pitanju. E, zato smo mi digli glas: ne damo da nam ubijaju i ranjavaju partizanske spomenike!”, naglasio je Skenderagić.

S tim u vezi SABNOR-a BiH je pokrenuo inicijativu o stavljanju pod zaštitu UNESCO-a antifašističkih spomenika u BiH.

Kako navodi Skenderagić za AA, Ivo Goldštajn, jedan od vodećih hrvatskih povjesničara i hrvatski ambasador u Francuskoj  i pri UNESCO-u, je dao podršku ovoj inicijativi.

“To je prvi pokušaj spašavanja od zaborava spomenika narodnooslobodilačkoj borbi, ali još važnije i žrtvama terora koji su od 1941. do 1945. proveli nacisti, fašisti i ovdašnji kvislinzi. Očekujemo da se ovoj inicijativi pridruže i ostale države nastale raspadom bivše SFRJ”, istakao je Skenderagić.

– Antifašisti izbačeni na ulicu –

On se osvrnuo i na trenutni položaj SABNOR-a BiH koji je takav da su, kako navodi njegov potpredsjednik , “već duže vremena bukvalno izbačeni na ulicu”.

“Vijeće ministara BiH je odlučilo da u te skromne prostorije od dvije kancelarije useli neke svoje službe. Na  sramotu neka im je takav odnos prema ljudima bez kojih ne bi bilo ni BiH. Ali ti borci i njihovi sljedbenici – antifašisti su se borili za drugačiju BiH. Trenutno se sastajemo po kafanama i privatnim stanovima. Ali im i poručujemo da ideja anifašizma na ovim prostorima nije mrtva. Ima nas sve više koji se ponosimo antifašizmom i spremni smo boriti se protiv fašizma”, naveo je Skenderagić.

Stoga iz SABNOR-a BiH pozivaju sve patriotske i antifašističke snage u BiH, ali i u regiji da se “ujedine protiv mračnjaštva i sila koje osporavaju državni integritet, vrijednosti antifašističke borbe i upućenosti jednih na druge”.

“Udružimo se u borbi za bolju budućnost naše domovine i svih nas. Želimo da se borimo za ljepšu budućnost ove zemlje. To je životno pitanje svih nas na ovim nemirnim, a tako lijepim prostorima balkanskim. Niko nema pravo otimati budućnost generacijama koje stasaju i dolaze”, naveo je Skenderagić.

Kako u SABNOR-u BiH ne namjeravaju stati u svojoj borbi najbolji dokaz je da će danas, u petak 9. maja u povodu Dana pobjede nad fašizmom delegacija antifašista BiH položiti cvijeće na spomenik palim francuskim vojnicima, u neposrednoj blizini Doma policije i Ambasade Republike Francuske u BiH.

AA

tačno.net
Autor/ica 9.5.2014. u 07:21