SDU: “BiH je sasvim sposobna da se iznese sa svim izazovima terorizma”

tačno.net
Autor/ica 7.12.2016. u 15:38

Izdvajamo

  • U Srbiji su još 2005. godine izjednačili partizane i četnike, a u Hrvatskoj ustaštvo dobija na zamahu od negiranja holokausta do omalovažavanja antifašista. Zato neka naše komšije prvo počiste u svom dvorištu, pa neka onda gledaju u tuđa.

Povezani članci

SDU: “BiH je sasvim sposobna da se iznese sa svim izazovima terorizma”

Povodom neistina koje o problemu terorizma u BiH u svojim izjavama prenosi predsjednica R.Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević, rukovodstvo SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost:

Izjave predsjednice R. Hrvatske Kolinde Grabar Kitarević uveliko preuveličavaju terorističku prijetnju iz BiH. Te izjave kvare ugled BiH na pragu dobijanja upitnika za punopravno članstvo u EU i šalju jasnu poruku da pored Srbije ni Hrvatska neće podržati teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao punopravne članice EU i NATO-a. Iskreno rečeno, drugo i nismo mogli očekivati od predsjednice R.Hrvatske koja pred svojim uredom drži bistu Ante Pavelića dokazanog ratnog zločinca. Potpuno nam je jasno zašto se onda u Hrvatskoj, ali i djelu BiH pod uticajem Zagreba, javno na spomenicima promoviraju nacistčki pozdravi „Za dom spremni!“ i satanizira antifašistička borba i njeni akteri, te eksplozivom ruše partizanski spomenici.

Naši susjedi već 25 godina pokušavaju da što silom što milom dezintegriraju državni, suvereni teritorij Bosne i Hercegovine na starim političkim dogovorima poput onog Cvetković-Maček ili njihove moderne verzije Karadžić-Boban. Sada su našli formulu da politički popularnom islamofobijom koja se kao šumski požar širi Evropom i svijetom, ostvare te svoje nedosanjane snove o podijeli BiH.  Nažalost jačanje desnice u Hrvatskoj i R.Srbiji se kao i uvijek negativno održava na BiH gdje se odnosi Beograda i Zagreba već tradicionalno preispituju. Međutim, čudi izostanak reakcije patriotskih stranaka, snaga i pokreta u BiH na ovako otvoreno sataniziranje Bosne i Hercegovine.

Inače o problemu izazova za nacionalnu sigurnost BiH u vidu dobro organiziranih  paramilitarnih organizacija i grupa, ali i prozivanju po pitanju isključivo terorizma iz Srbije i Hrvatske se iz državnih institucija BiH zasada šuti. Ne oglašava se ni Ivanić, ni Crndak, niti Izetbegović, a Čović po običaju muduruje. Jedino se ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS) našao da pored svih državnih funkcionera i institucija od izjava predsjednice RH Grabar Kitarević brani rad svog ministarstva i SIPA-e po pitanju terorizma. Po našem mišljenju državni stav mora da bude da –  100 ljudi koji su se vratili iz ratišta u Siriji u BiH jesu de facto prijetnja sigurnosti, ali ne veća od 30.000 registrovanih članova Četničkog Ravnogorskog Pokreta za RS. No, SDU BiH ne želi naravno da minimizira pitanje terorizma i probleme u vezi toga u BiH, ali isto tako svojim susjedima poručujemo da nam o tome ne dijele lekcije. U Srbiji su još 2005. godine izjednačili partizane i četnike, a u Hrvatskoj ustaštvo dobija na zamahu od negiranja holokausta do omalovažavanja antifašista. Zato neka naše komšije prvo počiste u svom dvorištu, pa neka onda gledaju u tuđa.

BiH je sasvim sposobna da se iznese sa svim izazovima terorizma i da suzbije taj problem, jer mnogi zaboravljaju da je BiH suverena i nezavisna država koja ima agencije za zaštitu zakonitosti i državnog suvereniteta. Naša država je izgrađena na velikoj antifašističkoj tradiciji ovih prostora, koja je i pored svih spoticanja bila, a i dalje će biti jedan od bitnih osnova državnosti Bosne i Hercegovine.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 7.12.2016. u 15:38