SREBRENICA: DOKAZANO JE SVE ONO ŠTO SE DOGODILO

tačno.net
Autor/ica 7.7.2015. u 16:55

SREBRENICA: DOKAZANO JE SVE ONO ŠTO SE DOGODILO

/«Žrtve su dobile potvrdu kroz dokaze stotina svjedoka. Dokazano je sve ono što se dogodilo», istakao je Richard Goldstone, prvi glavni tužilac u Haškom trubunalu i dodao: „ako strahu dodate demonizaciju, dobijete recept za genocid. U Ruandi su do genocida doveli strah i demonizacija, a do masovnih ubistava u bivšoj Jugoslaviji dovela je naročito demonizacija muslimana, a u nacističkoj Njemačkoj demonizacija Jevreja, Cigana i homoseksualaca.

Ta dva elementa zajednička su za sve situacije koje dovode do genocida», objasnio je Goldstone u okviru edukacijskog paketa «Škola znanja: Srebrenica – mapiranje genocida i post-genocidno društvo» koji će od 10. jula biti dostupan online putem stranice www.famamethodology.net. Projekat nastao u kreativnoj produkciji FAMA Metodologije i «Kulture sjećanja» Galerija 11/07/95 i uz finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH predstavlja univerzalni edukacijski model koji je alternativa političkoj manipulaciji historije, namijenjen studentima, institucijama, univerzitetima, istraživačima, bibiliotekama i svima koji se žele baviti izučavanjem genocida u Srebrenici.

«Genocid je zločin države i državnih institucija i resursa. Na prvom mjestu, na osnovi monopola na nasilje, to znači vojsku, policiju i paravojne trupe. Negiranje genocida u postgenocidnom periodu je strategija države», istakla je profesorica Janja Beč-Neumann u svom predavanju. U svojoj video prezentaciji dr. Daniel Feierstein, direktor Centra za studije genocida u Argentini naglasio je kako je Bosna i Hercegovina bila ne samo najplurikulturniji dio Jugoslavije, nego jedan od plurikulturnijih identiteta u cijeloj Evropi. «I zato Bosna i jest bila fokus ubijanja i fokus genocida. Projekat i jeste bio da se uništi ta pluralnost», zaključio je dr. Feierstein.

Kao jedna od 12 tema kojom se bavi edukacijski paket koji će biti dostupan od 10. jula je i poricanje genocida, te je u svom predavanju dr. Edina Bećirević, profesorica Univerziteta u Sarajevu posebno naglasila važnost borbe protiv poricanja genocida i to upravo kontinuirano citirajući ono što su počinioci sami planirali i o čemu su međusobno otvoreno razgovarali dugo prije 1995. «Istraživanje počinitelja je najbolja strategija za borbu protiv poricanja genocida», zaključila je Bećirević.

U petak, 10. jula u poslijepodnevnim satima, na www.famamethodology.net će biti dostupna video dokumentarna animacija mapiranja genocida u trajanju od 38 minuta koja se bavi rekonstrukcijom izvedbe genocida u Srebrenici jula 1995; video predavanje u trajanju od 60 minuta, kao i 12 video-predavanja zajedno sa transkriptima i na bosanskom i na engleskom jeziku, koji su predstavljeni na Javnom času 28.maja, 2015. godine u Sarajevu.Među istaknutim predavačima čija su predavanja dio ovog projekta su i dr. Branka Prpa, Jean Rene Ruez, mr. Hasan Nuhanović, dr. Yair Auron i Florence Hartmann, dok su tu i video predavanja koja su pripremile i dr. Dubravka Stojanović i Sonja Biserko.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 7.7.2015. u 16:55