SARTR I MESS PREDSTAVLJAJU NOVU TAJNU FORMULU ZA DŽEM OD MALINA

tačno.net
Autor/ica 25.9.2015. u 13:48

SARTR I MESS PREDSTAVLJAJU NOVU TAJNU FORMULU ZA DŽEM OD MALINA

Na “tajnoj” press konferenciji, održanoj tek pred nekolicinom novinara i novinarki koji/e su shvatili šifrirani poziv, o novim otkrićima u Sarajevu govorili su novinar Pedro Panama, spisateljica Ona, austrougarski poručnik Hiršfic, te strip autor Amir Amrić. Svjesni opasnosti kojoj se izlažu pojavljujući se u javnosti, neki od njih željeli su govoreći u kodovima, skrenuti pažnju na naizgled nepovezane simptome nadolazećeg mraka u gradu Sarajevu.

Pozdravljajući prisutne, historičar Nihad Kreševljaković zahvalio se učesnicima i učesnici konferencije i dao je riječ istraživačkom novinaru Pedru Panami koji je sebi u bradu izgovorio: «Zadnjih dana, u gradu se pojavio veliki broj pacova. Ništa čudno, s obzirom da voda već danima ne teče kanalizacijom. Samim tim ni česmama. Redukcije su već neko vrijeme sarajevska svakodnevnica. Ne zaboravite, ovdje dolazi svakakva bjelosvjetska bagra. Razni pacovi. Klingsori. Grifoni. Strani reporteri. Agenti tajnih službi. I mnogi drugi.»

Bez imalo rezerve, osjećajući se kao kod kuće poslije 105 godina života u Sarajevu, austrougarski poručnik ispričao je svoju dugu biografiju i naglasio da jako voli šetalište kraj Miljacke. A onda je sljedećom rečenicom sledio krv u žilama svih prisutnih. “Iako je pomalo zbijen, ovo je simpatičan gradić. Jako volim njegove punokrvne stanovnike.” Ne htijući, ponovo je u svima probudio špekulacije o svojoj vampirskoj naravi.

Spisateljica Ona, nakon decenija lutanja svijetom i avantura koje su promijenile historiju, vratila se u svoj rodni kraj. Kratko se požalila se na nedostatak sadržaja za osobe treće životne dobi. “Često sjedim na klupi u parku i čitam Šekspirove sonete, uplatila sam sebi boravak u jednom tihom i mirnom staračkom domu, gledam kako se ljudi boćaju i gledaju televiziju, slušam kako pripovijedaju priče o ratnoj prošlosti.”

Sarajevski nevidljivi čovjek Amir Amrić bio je štur na riječima, što je shvatljivo, jer je svojom nevidljivošću izazvao neprijatnost kod novinara i novinarki koji nisu znali gdje da upere mikrofone. Hvala vam što ste me pozvali. Nekad se bojim da ne pripadam ovom gradu. Jednostavno, ne uklapam se. Iako sam jedan od priznatijih strip scenarista u Americi, malo ko iz moje okoline smatra to podatkom kojim bi se mogao posebno pohvaliti», istakao je Amir Amrić, podsjetivši svojim (ne)prisustvom na stari sarajevski fenomen nepriznavanja uspjeha ljudima koji to zaslužuju.

Više o svemu pogledajte u ekskluzivnom dvoiposatnom prilogu u Sarajevskom ratnom teartu 26, 28 i 29.9.2015. u 20h. Rezervišite svoje mjesto putem tajnog telefonskog broja 033/664-070 (svaki radni dan od 10h do 16h) ili u večernjim terminima i tokom vikenda na 064/4-168-148.

tačno.net
Autor/ica 25.9.2015. u 13:48