“Kad žabe krekeću, vrijeme se kvari”

Edin Osmančević
Autor/ica 14.9.2022. u 10:45

Izdvajamo

  • Tragovi moralne bijede vidljivi su svuda oko nas. Zločinci, kriminalci i prevaranti zauzimaju visoka mjesta u drušvenoj hijerharhiji. Na to nam je u svom jučerašnjem obraćanju ukazao i američki ambasador u BiH Michael Murphy. „Nisam zadovoljan. Doista, niko ne bi trebao biti zadovoljan kada su najkorumpiraniji slobodni i kada su oni na vlasti nedodirljivi nauštrb običnih građana. Korumpirani čelnici često ignoriraju pitanja koja su bh. građanima najvažnija", naveo je, između ostalog, američki diplomata.

Povezani članci

“Kad žabe krekeću, vrijeme se kvari”

Foto: Pixsell/Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

U dalekoj Amazoniji, Južnoj Americi, nedavno je otkriveno jedno pleme koje nikad nije imalo kontakt sa civilizacijom. Živjeli su u dubokom uvjerenju da pored njih postoje samo još neka plemena sa kojima su povremeno ratovala. Kad su ih pitali što za njih znači “dobrota”, a što “zlo” dobili su sljedeći odgovor: “Zlo je kad nas napada jedno drugo pleme. A dobro? Pa kad mi napadamo njih!”

Iskustvo amazonskog plemena otrgnutog od vremena civilizacije i preslikano na današnji Balkan je identičan prikaz plemenske filozofije bijede na oba prostora. U ovom našem dijelu svijeta sila je krojila geografske karte i i sudbine naroda. U njoj nema Amazonije ali postoji duboka baruština ”u kojoj krekeću brojne “žabetine'”! Njihov cilj je sasvim jasan; „Biti jednog dana gospodar života i smrti! Transformisati se u “krokodilčiće” kojih će se drugi plašiti i uvažavati! U tom žabljem „kreketanju“ najvažnije je sačuvati strahopoštovanje prema sili čiji su oni „branitelji“. Bara je njihov neprikosnoveni habitus u kojoj se kap netrpeljivosti „on demand“ pretvara u more mržnje.

Svrha „kreketanja“ je očuvanje trajnog stanja moralne bijede i siromaštva u kome će vladati strah, poniznost i nemoć. “Žabetine” su upravo personifikacija crno-bijelog svijeta u kome se kreketanje ne razlikuje mnogo po čemu od odgovora pripadnika primitivnog amazonskog plemena koji život posmatraju kroz prostu prizmu samopostojanja dva plemena na planeti Zemlji gdje je ubijanje drugog plemena “dobro”!

Tragovi moralne bijede vidljivi su svuda oko nas. Zločinci, kriminalci i prevaranti zauzimaju visoka mjesta u drušvenoj hijerharhiji. Na to nam je u svom jučerašnjem obraćanju ukazao i američki ambasador u BiH Michael Murphy. „Nisam zadovoljan. Doista, niko ne bi trebao biti zadovoljan kada su najkorumpiraniji slobodni i kada su oni na vlasti nedodirljivi nauštrb običnih građana. Korumpirani čelnici često ignoriraju pitanja koja su bh. građanima najvažnija”, naveo je, između ostalog, američki diplomata.

Ambasadorove riječi se zaglušuju, ne čuje se njegov vapaj da pravosuđe najzad mora početi procesuirati velike ribe. „Kreketanja“ žabokrečine se intenzivira svaki put kad se skrene pažnja na suštinske probleme društvene agonije, dapače postaje još jače. Nije važno što se krekeće, važno je da se krekeće, makar ono bilo tupavo, glupavo, izopačeno. Narod treba naučiti da trpi! Narod treba da bude sretan kako živi jer može biti još gore! Uče ga da nije dobro da koristi mozak.

„Kreketanja“ u bari se nadovezuju kao na traci. Nema prekida, nema pauze, operativni menadžment je perfektan, nema uskih grla, kontinuitet procesa nema cijenu. U samo jednom danu nebuloze i gluposti smijenjuju jedna drugu, tako da jedan normalan ljudski mozak teško sve to može da zaprimi. Bošnjak po ”zanimanju i po potrebi“ žabac Denis Šulić (SNSD), potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske „uči“ nas da je pokretanje veta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odluci o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, prouzrokovala politika Njemačke prema Republici Srpskoj. Što više kreketanja to više dodvoravanja! Žabac iz Crvenog kombija Nenad Stevandić nas u “Ćirilici” ubjeđuje kako je RS srpska teritorija, bez  spominjanja genocida u Srebrenici i kako je nastala Republika Srpska. “Zaboravio“ je Stevandić spomenuti da su svi osnivači RS-a presuđeni ratni zločinci. Žabcu sa crne liste Marinku Čavari preporučujemo da obnovi znanje iz zemljopisa. Jajce je bosankohercegovački grad, a ne hrvatski kao što su to svaki drugi grad, selo jezero i planina u BiH. Žabac Milanović je čini se na „travama“ pa više nikog ne čudi kada negira genocid u Srebrenici.

Idealno mjesto za žapce je – upravo bara! Što mutnija to bolja! I u njoj se ne vidi puno što „velike ribe“ rade!

Edin Osmančević
Autor/ica 14.9.2022. u 10:45