Sarajevo oduševilo cijeli svijet: 17 ambasada- BiH je otvorena i tolerantna zemlja

tačno.net
Autor/ica 9.9.2019. u 17:19

Sarajevo oduševilo cijeli svijet: 17 ambasada- BiH je otvorena i tolerantna zemlja

Povodom jučer održane prve Bh. povorke ponosa u Sarajevu, koja je prošla bez ikakvih incidenata, oglasilo se čak 17 ambasada uz Delegaciju EU i ured Ujedinjenih nacija čestitajući svima na toleranciji i poštovanju.

“Čestitamo Organizacionom odboru, učesnicima povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj Povorci ponosa u BiH. Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Poručuju da su jednaka ljudska prava za sve i da je to suština Bh. povorke ponosa.

“Svi u BiH – bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet – imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim skupinama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginaliziranima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom. Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile Bh. povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade s evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantirala puna sloboda izražavanja i okupljanja”, poručuju ambasade.

Ambasade, Delegacija EU u BiH i ured UN-a naglašavaju da dok izazovi i dalje postoje, građani BiH su napravili važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica.

“Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve”, zaključuju.

Zajedničku izjavu potpisali su:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Švicarska ambasada u BiH, Holandska ambasada u BiH, Njemačka ambasada u BiH, Austrijska ambasada u BiH, Švedska ambasada u BiH, Finska ambasada, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ambasada Kraljevine Španije u BiH, Francuska ambasada u BiH, Italijanska ambasada u BiH, Ambasada Češke Republike u BiH, Grčka ambasada u BiH, Ambasada Rumunije u BiH, Slovenska ambasada u BiH, Bugarska ambasada u BiH i Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH.
tačno.net
Autor/ica 9.9.2019. u 17:19