Svetislav Basara: Putin ode, a mi ostadosmo

Autor/ica 25.3.2011. u 12:08

Svetislav Basara: Putin ode, a mi ostadosmo

Bi Putin i ode, a mi ostadosmo u kaljuzi beznadežnog provincijalizma. Novindžije, analitičari i komentatori su (uglavnom razočarani) primetili da je Vladimir Vladimirovič tokom posete bio neraspoložen, pa pomalo i osoran.

Ja, međutim, ne mislim da je to standardni model Putinovog ponašanja. Pre bih rekao da je čoveku bilo mučno i neprijatno zbog basnoslovne poltronerije i vrištećeg prostaštva njegovih domaćina, naših vrlih državotvornih dilbera i đuvegija. Pre par dana sam ovde napomenuo da osim određenih sličnosti, između Srbije i Rusije zjapi poveliki kulturološki jaz. Glavni, naime, Čardak i opoziciona Divanhana organizovali su Putinu doček kakav bi oni želeli da neko priredi njima. Tu na delu imamo deluzije veličine niščih. Prostaštvo, naime, sve meri svojom kusom merom. Majstori ovdašnjeg ceremonijala očigledno još uvek mešaju Ruse iz romana Fjodora Dostojevskog sa Rusima iz današnjeg Kremlja. Uz napomenu da bi izlivi jurodive (a račundžijske) ljubavi i Marmeladovu bili nepodnošljivi.

Vladimir Vladimirovič je, po prirodi nekadašnjeg posla, odličan psiholog, pa je momentalno provalio o čemu se tu radi. I naš Vladimir Vladimirovič je, takođe, svojevremeno bio psiholog. Ali je očigledno zaboravio gradivo. A osim toga, nije prošao obuku u KGB, nego se kao državnik formirao na Ćosićevim lagarijama i proseravanjima. Mogao je Tadić, zajedno sa svojim think tankom, na TV da pogleda kako Vladimir Vladimirovič dočekuje visoke goste: sve dotegnuto, sve protokolarno sve srdačno ali krajnje ozbiljno. Bože me prosti, onaj gardista-redov pored vrata Putinovog kabineta deluje opasnije i odlučnije nego naš načelnik generalštaba. To je zbog toga što se u Rusiji politika smatra ozbiljnim poslom, a ne načinom da se prekonoć dođe do lakog keša, blindiranih automobila besplatnog pijančenja, krkanluka i estradnih kurvi. Ima toga sigurno i tamo. Ali tek posle radnog vremena. Koje zna da potraje do duboko u noć.

Bilo kako bilo, Putin se, garantujem, u Rusiju vratio sa čvrstim uverenjem da su njegovi srpski domaćini (i vlast i opozicija) neozbiljni ljudi, fićfirići i šarlatani, foliranti i vaćaroši. Uprkos tome, Matuška će ipak odrešit kesu. Pašće tu neka kinta. A vremenom će, možda, u našem Kremlju ukačiti da je Vladimir Vladimirovič ovde došao zbog ljubavi, zurli, utakmica i koještarija nego zbog činjenice da je naša (fluidna) teritorija povelika rupa u kompaktnom tkivu NATO pakta.

A sada, poruka lične prirode: Borise, kupi motor!
Tekst prenosimo sa prijateljskog portala Danas
Tagovi:
Autor/ica 25.3.2011. u 12:08