Sarajevo: Dan bijelih traka

Sanela Gojak
Autor/ica 31.5.2020. u 15:12

Sarajevo: Dan bijelih traka

Foto: Sanela Gojak

Na Ajfelovom mostu u Sarajevu danas je obilježen Dan bijelih traka. Okupljeni građani Sarajeva su minutom šutnje ili fatihom odali počast nevino ubijenim Prijedorčanima.

Bijele trake sa imenima i prezimenima stotinu i dvoje djevojčica i dječaka Prijedora, koji su ubijeni u periodu od 1992. do 1995. godine, aktivisti su lagano vezivali za most. Crvene, plave, žute i zelene lego kockice, također, sa njihovim imenima su poredane na samom mostu.

Danas je Dan bijelih traka, dan sjećanja na ovaj dan 1992. godine kada su lokalne vlasti nesrpskim stanovnicima Prijedora naredili da istaknu bijelo platno na svojim kućama i stanovima, te da na javnim mjestima na nadlakticama moraju nositi bijele trake.

Nedjelja ovog 31. maja je oblačan dan. Spremam se lagano da odem do Skenderije. Toranj na Humu je u bijelim oblacima. Hodajući lijevom stranom šetališta pored Miljacke mimoilazim se sa djecom i njihovim roditeljima na skuterima ili biciklima.

Ispred sebe vidim njih dvoje, na nadlakticama imaju bijele trake. Književnica Ferida Duraković i njen suprug. Idemo na isto mjesto. Pozdravljamo se i razmjenjujemo nekoliko rečenica.

Kako se približavam samom mostu sa zvučnika dopiru imena prijedorske djece i njihovih godina kada su ubijeni.

Mladi aktivisti su nama koji nismo imali bijele trake vezivali trake oko ruke. Tako je meni prišao jedan dječak i svezao čvrsto bijelu traku na nadlakticu. Kaže napraviće čvor da ne sklizne. Gledam njega i lice u bubuljicama. Hvala ti, kažem.

Želim napraviti fotografiju. Drhtavim prstima uzimam bijele trake sa imenima prijedorske djece koje je vjetar nosio. Dosta je tu mojih vršnjaka, generacije rođenih 70 i neke:  Švraka Mirsad (17 godina), Vojniković Sanel (15 godina), Denić Elvis (17 godina), Kadirić Suad (17 godina), Bačić Sabahudin (13 godina), Pranjić Krešimir (14 godina), Bačić Ernest (3 godine), Bačić Zikreta (10 godina) i mnogi drugi.

Pričam sa čovjekom, jednim od organizatora iz Inicijative “Jer me se tiče“ obilježavanja Dana bijelih traka, a on kaže vidi, i pokaza u smjeru taxi štanda na časnu sestru. I ona je imala bijelu traku.

Da, to je Sarajevo.

I u Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka šetnjom kroz centar grada i polaganjem 102 ruže čime se odala počast za ubijenu djece u Prijedoru od 1992. do 1995. U ovom periodu iz Prijedora je protjerano 53.000 Bošnjaka i Hrvata, više od 30.000 ih je prošlo kroz logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Ubijeno je ukupno 3.176 civila.

Sanela Gojak
Autor/ica 31.5.2020. u 15:12