ZAVRŠENA 9. „INTERAKCIJA“ NAJAVOM PREMIJERE FILMOVA OD STRANE STEFANA ARSENIJEVIĆA

tačno.net
Autor/ica 31.8.2014. u 11:05

ZAVRŠENA 9. „INTERAKCIJA“ NAJAVOM PREMIJERE FILMOVA OD STRANE STEFANA ARSENIJEVIĆA

Projekcijom filmova u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u četvrtak 28.avgusta i dan ranije u Bioskopu Kulturnog centra Požega, završeni su 9. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2014“ i Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2014“ u kome je učestvovalo 36 učesnika iz 20 zemalja.

Učesnicima i požeškoj publici, uoči premijere filmova, obratio se reditelj Stefan Arsenijević, profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu,  laureat berlinskog “Zlatnog medveda” i nagrade Evropske filmske akademije, kao i retkih domaćih autora nominovanih za nagradu „Oskar“.

stefan

Stefan Arsenijević na Interakciji

– “Bilo ko, ko se bavi snimanjem filmova reći će vam da je to jedna velika i neizvesna avantura. Kada se snima film za samo nekoliko dana u sredini koju ne poznajete je tim pre jedna velika avantura i jedan veliki izazov. Imajući priliku da pogledam filmove koji su nastali moram da priznam da sam duboko impresioniram nivoom. Mislim da je to potpuno neverovatno i iskreno sam srećan što mogu biti deo svega ovoga“– izjavio je Arsenijević pozdravljajući prisutne.

Tokom tronedeljnog boravka na kampu 15 studenata filmskih akademija iz različitih krajeva sveta snimili su tri dokumentarna filma na temu „Portret bez okvira“ na teritoriji Požege i Čačka.

Andrej Kolencik, student režije iz Slovačke, boraveći u Čačku, snimio je film u kockarnici  i u filmu život tretira kao igru, postavljajući pitanje „Želite li da je igrate?“.

Christo Tomy, student režije iz Indije, priču za film pronašao je u požeškom selu Uzići i zajedno sa kolegama snimio dokumentarac o porodici Nikitović, porodici potporučnika Borka Nikitovića, koji je žrtvujući sopstveni život spasao svoje vojnike u ratu, a za šta je posmrtno odlikovan ordenom za hrabrost

–  „Pokušao sam da napravim sliku o tome šta rat zapravo čini ljudima“ istakao je Christo Tomy i dodao da Tokom rata, mnogo sinova se šalje na front. Majke ostaju čekajuci ih. Ovo je njihova priča“

–  Jelica i njene drugarice otvoreno razgovaraju o životu, smrti i svemu između“ otkriva nam temu filma „Raspevane Požežanke“ Luka Popadić, reditelj filma i ističe da  „Ovo nisu obične horske pevačice u ovom toplom, iznenađujućem i pomalo uvrnutom portretu o starosti“

ekipa

Ekipa filma PLAY sa glavnim junakom


Istovremeno sa održavanjem kampa, održan je Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2014“, u okviru koga je
dvadesetak studenata i filmskih profesionalaca, prisustvovalo predavanjima iz oblasti dokumentarnog filma. Svoje iskustvo sa polaznicima  masterklasa podelili su predavači, istaknuti reditelji Dragan Elčić i Želimir Žilnik.

– “Ovde sam već treći put i imam utisak da “Interdoc” napreduje iz godine u godinu. Ima sve više polaznika koji su izuzetno obrazovani i zaintersovani i siguran sam da će poneti lepe uspomene odavde, iz naše zemlje” istakao je Žilnik.

Pored produkcije filmova tokom kampa i masterklasa organizovani su prateći programi namenjeni učesnicima ali i lokalnoj zajednici. U okviru programa „Interscreen”, svakodnevno, tokom 6 večeri, prikazano je oko 9 sati studentskih, ali i filmova afirmisanih autora.

“Ljubitelji filma imali su priliku da se podsete filma “Rani radovi”, Želimira Žilnika, dobitnika nagrade „Zlatni medved“ u Berlinu, prisustvuju pretpremijernoj projekciji dokumentarnog filma „Milica“ Dragana Elčića, kao i da pogledaju dokumentarac o Guči – “Rock the Trumpet”, turskog reditelja Sali Salija”, istakao je Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra “Filmart” i dodao da su projekcijama filmova prisustvovali i reditelji filmova koji su, kroz razgovor sa publikom, približili svoje stvaralaštvo i pogled na film.

U okviru programa „Interface“  učesnici su predstavili kulturu svoje zemlje. Predstavljena je kultura Meksika, Finske, Sirije, Venecuele, Filipina, Južnoafričke Republike,  Italije, Rumunije, Turske, Slovačke, Rusije, Bugarske, Izraela, Kine, Indije, Irana, Velike Britanije, Portugalije, Kanade i Srbije.

Učesnici kampa i masterklasa su i najmlađim požežanima predstavili kulturu svojih zemalja, u okviru “Letnjeg programa čitanja”, programa koji se realizuje u organizaciji Narodne biblioteke Požega. Svakodnevno, u cilju upoznavanja i druženja učesnika, organizovane su sportske aktivnosti, žurke i koncerti.

– „U partnerstvu sa  Kulturnim centrom Požega održan je koncert benda The Mothership Orchestra”, kao i koncert  klasične muzike “Jelena Petrović i prijatelji”, tria iz Pariza.”istakla je Slađana Petrović Varagić, koordinatorka programa.

Učesnici su boraveći na kampu posetili manastire Ovčarsko kablarske klisure, splavarili Moravom i upoznali kulturno nasleđe Srbije.

Tokom devetogodišnje realizacije kampa učestvovala su 174 učesnika iz 47 zemalja, dok je predavanja na masterklasu, za 4 godine, pohađalo 47 polaznika iz 21 zemlje.

Kamp i masterklas su realizovani u organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Opštine Požega, Grada Čačka i Erste banke.

interakcija2

Učesnici projekcija Beograd

tačno.net
Autor/ica 31.8.2014. u 11:05