Sabina Ćudić: Ministrica Dilberović iz SDA nije spomenula Konjević Polje za tri godine svog mandata

tačno.net
Autor/ica 7.9.2017. u 14:15

Sabina Ćudić: Ministrica Dilberović iz SDA nije spomenula Konjević Polje za tri godine svog mandata

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, poručuje da se svakog septembra u različitim gradovima širom zemlje ponavljaju priče o diskriminaciji djece po etničkoj i vjerskoj osnovi. Istovremeno, Ćudić tvrdi da ministrica obrazovanja u Vladi FBiH Elvira Dilberović nije uradila apsolutno ništa da napravi bilo kakav iskorak ka prekidu prakse segregacije i diskriminacije u našoj zemlji.

“Ministarstvo obrazovanja i nauke nema nijedno drugo stvarno zaduženje osim koordiniranja i neke vrste institucionalne pozicije za političko pregovaranje na različitim nivoima u svrhu poboljšanja statusa đaka i osiguranja pristupa obrazovanju bez diskriminacije. Ministrica Elvira Dilberović nije učinila ništa kada se prije par dana dogodio protest u Kiseljaku zbog ograničenja pristupa fiskulturnoj sali za djecu koja uče po bosanskom planu i programu. Nije učinila ništa ni kada su zbog trenda prijavljivanja djece koja žive na entitetskoj liniji razgraničenja zatvorene škole u Tramošnici kod Petrova u RS-u, a vlasti u Banjoj Luci su jedva dočekale da djecu koja dolaze iz hrvatske povratničke zajednice ‘preusmjere’ u Federaciju. Na terenu se provodi etničko čišćenje, a institucije se ponašaju kao da postoje ‘naša’ i ‘njihova’ djeca”, napomenula je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

“Sarajevska javnost ne zna ili neće da zna da problem bojkota nastave u Konjević Polju kod Bratunca i u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša nije okončan. Ne zna i neće da zna da su pravosudne institucije nepravilno tumačile Zakon o zabrani diskriminacije u ovim slučajevima, jer sudije na osnovnim sudovima nisu obučene za primjenu ovog Zakona. Ne znaju ili neće da znaju da ovdje nije samo riječ o upisivanju naziva ‘bosanskog jezika’ u knjižice, već je riječ o sistemskoj diskriminaciji u ulaganju u naučno-tehnička pomagala, osiguranje kadrova i podršku područnim školama gdje žive nevećinske zajednice u RS-u. Pa gdje je sada ta SDA, koja je toliko pričala o pomoći povratnicima, makar da zatraži od svog kadra – Elvire Dilberović da podnese ostavku, jer nije ni otišla na mjesta gdje se posljednjih godina lomi priča o segregaciji, diskriminaciji i obrazovanju u BiH. Gdje ste u Jajcu, Stocu, Kozarcu, Vrbanjcima, Konjević Polju, Kiseljaku? Interesi države se ne brane iz ureda u Mostaru i Sarajevu, ali to ministrica Dilberović očigledno ne zna”, zaključuje Ćudić.

tačno.net
Autor/ica 7.9.2017. u 14:15