Države – po mjeri koga i u čije ime?

Edin Osmančević
Autor/ica 19.6.2018. u 09:39

Države – po mjeri koga i u čije ime?

„Eureka – ja sam Bosanac“ uzviknuo je oduševljeno Zdravko Mamić, uvjeravajući Sud BiH kako pored hrvatskog posjeduje i bosansko državljanstvo. U Hrvatsku ne namjerava da se vrati ni lud! Zasigurno je da je za Mamića bh. državljanstvo neprocjenjiva valuta koja ga spašava od hrvatskog pravosuđa. Kada, kako i ko mu je pomogao da nabavi bh. državljanstvo, niti jedne jedine riječi u medijima. Ništa nas ne smije, niti može iznenaditi!

Ovaj sportski menadžer Dinama je osuđen na 6,5 godina zatvora prvostepenom presudom Osječkog suda, zbog izvlačenja novca iz Dinama i oštećenja državnog proračuna.

U eri iseljavanja iz Bosne i Hercegovine i odlaska mladih ljudi u inozemstvo gotovo „idilično“ zvuči vijest da je naša država postala „bogatija“ za još jednog sugrađana i povrh toga Bosanca! Kada shvati da u BiH žive i Hercegovci možda Mamić ponovo odluči promijeniti nacionalnost! Tragikomedija može imati možda svoj happy-end u Mamićevom „angažmanu i bogatom iskustvu“ kao agenta u bh. reprezentaciji pa možda postanemo i svjetski prvaci u fudbalu.

Slučaj „Mamić“ je konačno „probudio“ i Republiku Hrvatsku. Sjetili se i oni bjegunaca i BiH. Nihovi mediji sada nas „podsjećaju“ kako je Federacija BiH još ranije raspisala 43 međunarodne tjeralice za osobama koje uz bosanskohercegovačko imaju i hrvatsko državljanstvo. Za 33 bjegunca sa tog popisa postoje operativne spoznaje kako se kriju u Republici Hrvatskoj. Najpoznatiji bjegunac je bez sumnje bivši lider HDZ i nekadašnji član državnog predsjedništva Ante Jelavić, osuđen na 10 godina zatvora za kriminalne aktivnosti u predmetu „Hercegovačke banke. Među bjeguncima su i oni optuženi za ratne zločine, privredni kriminal, te osuđenici za ubojstva, pljačke i silovanja. Gotovo svi oni vode lagodan život na relaciji Zagreb – Jadran i sebe, poput Mamića predstavljaju nevinim žrtvama montiranih političkih procesa.

Ništa drugačija situacija nije ni u Srbiji gdje se na čelu bjegunaca nalazi general Vojske RSa Novak Đukić. I on nam, poput Mamića poručuje kako neće nit lud u zatvor. Zbog zloupotrebe dvojnog državljanstva osuđeni kriminalci već godinama izbjegavaju zakon i pravdu, te dosuđenu zatvorsku kaznu. Tome se  nije stalo  u kraj niti euforično najavljenom potpisivanju Sporazuma o izvršenju sudskih odluka između BiH, Hrvatske i Srbije, iz 2010. Sporazumom  je tada nađeno solomonsko rješenje  gdje se pravosnažno osuđenima omogućava da sada kaznu mogu izdržavati i u zemlji u koju su pobjegli??? O  isporučivanju pravosnažno osuđenih lica sa dvojnim državljanstvom koja su se, izbjegavajući zatvor, sakrila u jednoj od ove  tri zemlje niko i ne pomišlja?

„Herojima“ koji se u ime naroda svojim kukavičlukom kriju iza naroda je najvažnije da proces pomirenja nikad ne zaživi. Nije im potrebna stabilnost u regionu jer su im prethodne i današnje vlasti garanti njihove slobode i lagodnog života.

Aktuelne vlasti sve tri zemlje u regionu nam šalju jasnu poruku da im ne trebaju uređena društva sa  sistemom vrijednosti u kome se  zločini  NE isplate. Države dakle egzistiraju skrojene po mjeri kriminalaca  i mafije!

Ne iznenađuje me više ni selfi Ive Senadera kao VIP gosta koji uživa na svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji. U hrvatskom dresu, smiješeći se svojim sugrađanima otvoreno ih pita „ko im je kriv što se  i oni nisu potrudili da budu tamo“!

Edin Osmančević
Autor/ica 19.6.2018. u 09:39