STOLJETNICA EX PONTA

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.1.2019. u 09:48

STOLJETNICA EX PONTA

foto: kupindo

Kada se danas govori o djelima nobelovca Ive Andrića malo je onih, čak i među poštovateljima njegovog djela, koji u prvi plan stavljaju njegovu poetsku prozu Ex ponto.

Ovo intimistički duboko intonirano djelo meditativnog i filozofijskog karaktera prvi put je štampano i publici bilo dostupno tačno prije jednog stoljeća. Rijetki su oni koji su se sjetili ovoga jubileja.

Ex ponto je jedinstvena proza sa snažnim proplamsajima poezije. Način na koji Andrić promišlja životnu sudbu kao uznik dubokim refleksijama na tragedije čovjekovog života, nevjerojatan je i originalan toliko da je golemi propust što se ovim djelom, koje ima i nesumnjivu filozofsku dimenzioniranost, naša književna kritika već duže vrijeme bavi sporadično, bez sustavnijih i dubljih uvida u njegovu ukupnu književnu i filozofsku strukturu!?!

Svojedobno scensko tumačenje ovoga Andrićevog djela, koje je u svojim glumačkim počecima napravio Zijah Sokolović, tumačenje Ex ponta u negdanjem beogradskom Teatru poezije i nedavna scenska izvedba u Ilirskoj dvorani u Zagrebu, koju je redateljski oblikovao Niko Pavlović, doprinosi su popularizaciji ovog Andrićevog djela na pozornički način.

Međutim, bilo bi potrebno češće štampati ovaj prozno-poetski tekst velikog pisca. Nažalost, naše nakladništvo nije dostatno senzibilizirano za ovaj dio proza velikog nobelovca.

Možda je stoljetnica objavljivanja Ex ponta trenutak za tiskanje reprezentativnog bibliofilskog izdanja!!!

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.1.2019. u 09:48