Reakcija žrtava na sabotiranje rada Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

tačno.net
Autor/ica 6.9.2017. u 15:34

Reakcija žrtava na sabotiranje rada Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja se treba održati 7.09.2017. godine s početkom u 10:00 sati će najvjerovatnije biti spriječena postupcima sabotiranja parlamentaraca iz RS-a. Naime, 5.09.2017.godine Aleksandra Pandurević i Momčilo Novaković su napustili sjednicu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bez objašnjena nakon što su se tačka 6. prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovina i tačka 7. prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine predlagača poslanika Denisa Bećirovića trebale biti razmatrane. Danas, 6.09.2017.godine, su im se pridružili predstavnici HDZ-a.

Oba dana skupština i rad Komisije je prekinut u trenutku kada su članovi Komisije trebali razmatrati dopunu Izbornog zakona koji predviđa zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima i dopunu Krivičnog zakona koji predviđa zakonsko spriječavanje i kažnjavaje javnog odobravanja, poricanja i teškog umanjivanja zločina genocida, Holokausta, zločina protiv čovječnosti, i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva utvrđenih međunarodnim i domaćim sudovima.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa zajedno sa 35 drugih Udruženja i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini su dali podršku poslaniku Denisu Bećiroviću za dopune Krivičnog zakona BiH. Mi smo ogorčeni da se iskorištava svaka prilika da se spriječi razmatranje zakona koji su od izuzetne važnosti za BiH i koji su u skladu sa principima međunarodnog prava i povelje Evropske komisije. Sramotno je da oni koji trebaju da predstavljaju dobrobit naroda iskorištavaju svoje političke fotelje da promovišu osuđene ratne zločince i da im i dalje omogućavaju da budu dio sociojalno-političkog života BiH-a dok se preživjeli i dalje bore za svoja osnovna prava.

Mi nikada nećemo odustati od istine i pravde koja podrazumijeva pravnu borbu da se spriječe osuđeni ratni zločinci da uživaju u političkim foteljama i da se nekažnjeno negira genocid i ratni zločini.

tačno.net
Autor/ica 6.9.2017. u 15:34