Pater Ivan Tolj i Zdravka Bušić spašavali šefa kabineta SOA-e Davora Franića?

Željko Peratović
Autor/ica 9.4.2019. u 10:59

Pater Ivan Tolj i Zdravka Bušić spašavali šefa kabineta SOA-e Davora Franića?

Foto 45 lines

Pater Tolj, Stipe Puđa i hrvatska Vlada intenzivirali su suradnji na organizaciji “Večernjakove domovnice” kada je 2016-e  na mjesto državne tajnice u MVEP-u došla Zdravka Bušić iz Gorica kod Gruda, a za predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku, Franjo Akmadža, kum Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, inače porijeklom Ljubašaka.

Pater Ivan Tolj, predstavnik austrijske medijske kuće Styria, a koja je u Hrvatskoj u vlasništvu Večernjeg lista, 24sata i tjednika Express, pokušao je u ime hrvatske Vlade utjecati da u slovenskim medijima ne bude objavljena priča o nelegalnom špijunskom djelovanju Davora Franića, šefa kabineta ravnatelja SOA-e Daniela Markića. Bosanskohercegovački mediji Žurnal i Slobodna Bosna prenose priču iz Slovenije, potkrepljujući ju fotografijom patera Ivana Tolja (porijeklom iz Ljubuškog), u društvu šefa SOA-e Daniela Markića (porijeklom iz Ljubuškog),  i Bože Ljubića, HDZ-ovog političara iz Uzarića, mjesne zajednice grada Širokog Brijega. U ovoj priči nije nevažno da se karijeru Bože Ljubića može povezati s karijerom njegovog sumještanina Ivana Lasića, jednog od šefova BiH i jugaslavenske Udbe, a na tjeralici Njemačke zbog sumnji umiješanost u ubojstva hrvatskih emigranata.

Senad Avdić i Avdo Avdić o pateru Tolju dodaju još neke detalje kojih nema u slovenskim medijima, a bitni su za razumijevanje kako se bivši hercegovački franjevac, a sad župnik iz Republike Srpske (Gornja Močila, Sijekovac, Bosanski Brod) i austrijski menager, našao u špijunskom skandalu s Davorom Franićem, koji potresa BiH i Sloveniju, a u Hrvatskoj se uglavnom prešućuje ili od strane provladinih medija (Večernjeg i Jutarnjeg lista, Nove TV)demonizira Slovence i Bosance.

Ponavlja li se povijest u BiH? Legendarni urednik sarajevskog tjednika “Dani”, Senad Pećanin upozorava da Hrvatska i Srbija rade na razbijanju BiH. Apostrofira aktualnu aferu “selafije” i kako je čak ni u BiH nitko ozbiljno ne shvaća, baš kako se dogodilo za vrijeme rata u Hrvatskoj kada je glavni urednik KOS-ove televizije Goran Milić, organizirao koncert u Zetri “Yutel za mir”, a “Slobodna Bosna” i Senad Avdić ugluho vrištali da se JNA u sklopu plana “RAM” ukopava oko Sarajeva. O planu RAM razgovarali su baš u to vrijeme ratni zločinci Slobodan Milošević i Radovan Karadžić. Goran Milić se kao Hrvat kleo na srpskom da je protiv podjele Bosne i Hercegovine. Danas su Milić, njegova žena i njihov sin jedne od važnijih uzdanica onog dijela hrvatske politike koja bi opet dijelila BiH. Bravo Senade P., čini se da ti danas doživljavaš sudbinu Senada A. iz 1991-e.

Pater Ivan Tolj je krupnija špijunska riba od Davora Franića, koja se sama ulovila u isfabriciranu špijunsku mrežu oko selafija. Danas je gotovo zaboravljeno da je on devedesetih djelovao na području Hecegovačke franjevačke provincije. Govorilo se o njegovim predratnim vezama s s jugoslavenskim tajnim službama, a koje da su neke zapadne obavještajne službe iskoristile da bi ga prevrbovale kako bi počeo raditi za njih, a protiv ekipe iz tzv HR HB, odnosno HVO-a i HDZ-a.

U postdaytonskoj BiH fra Tolj je postao bio blizak s Krešimirom Zubakom, predsjednikom Nove hrvatske inicijative, od Zapada podupiranom hrvatskom oporbom HDZ-u. Usporedno sa osnivanjem NHI-a 1998-e u hrvatskim medijima se počinju pojavljivati dokumenti o kriminalu čelnika HVO-a: Slobodanu Praljku kao suvlasniku tvornice duhana u Ljubuškom, HVO-ovom dilanju automobila ukradenih u Njemačkoj i Hrvatskoj, pa iz logističke baze HVO-a Grude dilanih lokalnim zaslužnicima poput Smiljka Šagolja, pripadnika Tutine Kažnjeničke bojne i švercanih bosanskim Srbima…  Šuškalo se da upravo fra Ivan Tolj posreduje te dokumente hrvatskim medijima, pa su ga Hercegovačka franjevačka provincija i tadašnji gospodar Hercegovine Ante Jelavić naprosto protjerali iz svoje avlije.

Kako je njemački koncern WAZ već postao suvlasnikom EPH Ninoslava Pavića, tako je bivši fra, a sada pater Ivan Tolj, preko njemačke, ali i obiteljske veze, rođak je Paviću s majčine strane, postao specijalni savjetnik predsjedniku uprave EPH. Uz menagersko mjesto u Zagrebu, od banjalučkog biskupa Franje Komarice dobio je posao župnika u Republici Srpskoj, u mjestu Gornja Močila, Sijekovac, Bosanski Brod. Tamo su gotovo svi Hrvati protjerani, pa pater Tolj i nije imao župničkog posla, osim da počne uspostavljati dobre odnose sa Miloradom Dodikom kojega, također Zapad, dovodi na čelo Republike Srpske.

Pater Ivan Tolj se potrudio izgraditi dobre veze banjalučkog vezira Milorada Dodika ponajprije sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, inače bratićem Ivana Bandića, aktualnog konzula RH u Tuzli, označenog kao jednim od ključnim u aferi selafije. Zatim je povezao s Dodika s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. O vezi patera Tolja i Ive Josipovića, bosanski franjevac Petar Jeleč s gorčinom je pisao još 2012.

pater Ivan Tolj, Petar Jeleč, Dragan Čović

Na tu Večernjakovu paradu manipulacije i svakojake instrumentalizacije – posebno nečasne instrumentalizacije mučeničke smrti jedne časne sestre – prema najavama Večernjaka opet je trebao doći i prošlogodišnji laureat i nova zvijezda Večernjeg lista Ivo Josipović u pratnji neizostavnog don Ivana Tolja, dvorskog kapelana hrvatskog predsjednika i desne mu ruke u obavljanju prljavih medijskih i obavještajnih poslova po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tolj je naravno došao, no Josipovićevu dolasku se, kako se može pročitati iz medija, ispriječila viša sila – konjuktivitis, što je zaista prava šteta jer je time ova manifestacija izgubila velik dio svog „glamura“.
Petar Jeleč, tacno.net, 8.3.2012. u 15:21

Pater Ivan Tolj, otkako je dao otkaz Nijemcima u EPH-u, odnosno WAZ-u, kao predstavnik austrijske Styrije sudjeluje u organiziranju “Večernjakove domovnice”, svojevrsne kič parade bosanskohercegovačkih Hrvata u Njemačkoj. Formalni organizator je Stipe Puđa, Večernjakov dopisnik iz Njemačke, inače livanjski poduzetnik, i vlasnik Revelin Media UG, tvrtke iz Frankfurta koja je izdavač dijasporskog portala Fenixmagazin.de.

Pater Tolj, Stipe Puđa i hrvatska Vlada intenzivirali su suradnju na organizaciji “Večernjakove domovnice” kada je 2016-e na mjesto državne tajnice u MVEP-u došla Zdravka Bušić iz Gorica kod Gruda, a za predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku, Franjo Akmadža, kum Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, inače porijeklom Ljubašaka.

Stipe Puđa, pater Ivan Tolj, Zvonko Milas

Stipe Puđa, istodobno podređen pateru Tolju kao dopisnik Večernjeg lista, poduzetnik u Livnu i Frankfurtu, dobio je od Vladinog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, a koje je pod ingerencijom državne tajnice Zdravke Bušić, kao fizička osoba 100.000 kuna za realizaciju “Večernjakove domovnice” za 2017-u i 2018-u. Dario Kozjak iz Hrvatskog radio i Televizije Frankfurt žalio se da su ovime prekršeni uvjeti natječaja za dobivanje poticajnih sredstava za promociju iseljeničkih aktivnosti, jer da je Puđa vlasnik Revelin Medie, a ne fizička osoba, te da je kažnjavan, ali mu je prigovor odbijen.

Prošle je godine pater Ivan Tolj na tu feštu u Bad Homburg uspio dovući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i Mariju Pejčinović Burić. Naravno, bila je i državna tajnica Zdravka Bušić, ali se držala u sjeni. Milijan Brkić je još od 2014-e svakogodišnji gost, a tada se prvi put pojavio u društvu Tomislava Karamarka kojem je bio zamjenik u HDZ-u. Neizostavan gost patera Tolja je i zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović, koji je pak 2017-e sa sobom poveo i predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Tolj i Juratović su 2014 u Zagrebu organizirali i tribinu o lustraciji s gostom iz Njemačke, direktorom muzeja Stasija, Rolandom Jahnom. Ali kao što Juratoviću uz pomoć Tolja 2014-e nije uspjelo da u Hrvatskoj objasni njemački način suočavanja s komunističkom prošlošću, jer su im među važnijim uzvanicima bili suradnici jugoslavenskih tajnih službi Vladimir Šeks i Mato Arlović, tako im ni 2017-e u Bad Homburgu nije pošlo za rukom da Davora Bernardića predstave kao mladog odlučnog socijaldemokratskog vođu, jer ne samo da je taj nesposoban biti uopće bilo kakav lider, a nekmoli socijaldemokratski koji se ne znam postaviti u društvu kojim dominiraju ultradesničari tipa fra Šimuna Šite Ćorića, brata ratnog zločinca Valentina Ćorića, Marijane Petir, klerikalne heroine, Davora Ive Stiera, opusdei konzervativca s ustaškim pedigreom, Ivana Penave, miljenika Zdravke Bušić, vukovarskog gradonačelnika sijača mržnje prema Srbima, Ivana Loze, vatrenog HSP-ovca, Ante Nazora, revizionističkog povjesničara, notornog Milijana Brkića, Petra Grubišića, hercegovačkog novinara koji je opravdavao ubojstvo Blaža Kraljevića, čelnika HOS-a, ubijenog 1992-e od strane HVO-a, i drugog Toljevog taloga s dna hrvatske bačve.

pater Ivan Tolj, Goran Grlić Radman, Milijan Brkić, Nikla Eterović

Novogidšnjoj “Večernjakovj domovnici” za stolom broj 1 sjedili su s lijeva na desno: dr. Grodan Grlić Radmann, veleposlanik RH u Njemačkoj sa suprugom, državna tajnica Zdravka Bušić, potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, apostolski nuncij u Njemačkoj, monsinjor Nikola Eterović i pater Ivan Tolj. (photo by Ivan Ivić)

Ove godine pateru Tolju i njegovom protežeu Stipi Puđi u Bad Homburg nije došla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pa ni ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, inače kadar premijera Andreja Plenkovića. Predsjednica Grabar Kitarović se već obrukala u skandalu sa svojim bivšim savjetnikom Matom Radeljećem, koji je izjavio da mu je šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić zaprijetio da će ga zgaziti autom ako bude pravio kakvu štetu Predsjednici. Obrukala se ona i sa izjavama o ustaškom pozdravu “Za dom spremni”, savjetnikom Vladom Galićem za kojeg se sumnjalo da sa Milijanom Brkićem radi na puču protiv Andreja Plenkovića. Premijer zato u to Toljevo društvo nije slao ni ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić jer s njom ima velike planove za elitno europsko političko društvo. A dok Andrej Plenković tu i tamo uz pomoć DORH-a i policije nešto radi da osujeti puč desnice iz vlastite stranke, kada je riječ o reagionalnim i globalnim pitanjima, čini se da ne radi ništa – da očekuje da europski partneri čiste u njegovom i susjednim dvorištima.

pate Tolj, Ivana Petrović, Gordan Grlić Radman

Ivana Petrović, snaha ratnog zločinca Tihomira Oreškovića i njemačkog osumnjičenika za ubojstva emigranata Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića, prilikom gotovo svakog službenog boravka u Njemačkoj susretne se s veleposlanikom Gordanom Grlićem Radmanom. I dok je Radman prema drugim hrvatskim novinarima rezerviran u neslužbenim razgovorima, prema njoj je vrlo otvoren i srdačan.

Prema informacijama koje su do mene stigle ovih dana iz Njemačke, upravo su nedavno u Bad Homburgu, državna tajnica Zdravka Bušić i zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora, pritisnuli patera Ivana Tolja da se mora snažnije uključiti u zaštitu njihovih špijunskih operacija u BiH. Veleposlanik Gordan Grlić Radman je ionako pod čestom kontrolom državne tajnice Zdravke Bušić što se tiče prikupljanja informacija o njemačkim istragama za udbaška ubojstva koje obuhvaćaju njenog pulena Tihomira Oreškovića, ali mogle bi zahvatiti i njenog vanbračnog partnera Tomislava Mičića.

Pater Ivan Tolj jest austrijski menager i jest svojedobno surađivao sa zapadnim službama da se sruši hercegbosansko ratno rukovodstvo. No, korijeni su korijeni. A Zdravka Bušić i Milijan Brkić mogu našteti više njemu nego on njima, pa se tako “u ime Vlade” stavio u funkciju zataškavanja skandala sa šefom kabineta SOA-e, Davorom Franićem koji je nezakonito djelovao u Sloveniji i prema BiH, a onda su ga Plekovićevi slovenski partneri provalili.

45lines.com

Željko Peratović
Autor/ica 9.4.2019. u 10:59