PREDSTAVA “ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE“ PONOVO PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

tačno.net
Autor/ica 1.6.2016. u 11:17

PREDSTAVA “ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE“ PONOVO PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

Predstava “Antigona-2000 godina kasnije“, nastala u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS i Kazališta Ulysses sa Brijuna ponovo će igrati pred sarajevskom publikom 06., 07. i 08. juna u Stolariji Narodnog pozorišta sa početkom u 21 sat. Nastala u režiji Lenke Udovički i prema dramaturškom predlošku Željke Udovičić-Pleština, predstava scenski propituje mitsku priču koja opisuje vrijeme rađanja evropske civilizacije u mukama. Kupovinu ili rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti lično u direkciji Festivala MESS ili pozivom na broj 033 664 070.

Naslovnu ulogu u predstavi tumači Maja Izetbegović, dok su uz nju, kao dio bh. ekipe igraju i Ermin Bravo, Dženana Džanić te Vedad Suljagić. Hrvatsku glumačku postavu predvodi Rade Šerbedžija, uz kojeg glume i Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić i Damir Urban.

U predstavi igraju i studenti i studentice Sveučilište u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Muziku je komponovao Nigel Osborne, kostime je osmislila Bjanka Adžić Ursulov, video Martino Šestić, dok je scenografkinja Mirna Ler. Za koreografiju zaslužna je Ivana Kalc, scenski pokret Mladen Vasary, dizajner svjetla Andrej Hajdinjak dok je dizajner zvuka Davor Rocco.

Predstava “Antigona-2000 godina kasnije“ na prošlogodišnjem 55. izdanju Internacionalnog teatarskog festivala MESS osvojila je nagradu Zlatni lovorov vijenac publike sa prosječnom ocjenom 9,60.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 1.6.2016. u 11:17