Naša stranka USK: Nastavljamo služiti građanima, uskraćujemo podršku Vladi USK

tačno.net
Autor/ica 27.11.2019. u 15:47

Naša stranka USK: Nastavljamo služiti građanima, uskraćujemo podršku Vladi USK

Naše opredjeljenje jeste da služimo isključivo građanima USK i da pomažemo svima, shodno zakonu i mogućnostima, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Isto tako, naš glas i našu podršku neće imati za bilo koji zakon, mjeru ili program sa kojim se naši građani, članovi Naše stranke i stručnjaci iz predmetnih područja ne budu slagali. Tražićemo mišljenje građana, ali i stručnjaka za određene oblasti i na osnovu toga donositi naše dalje odluke

Regionalni odbor Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu više neće davati podršku Vladi USK. U cijelosti donosimo njihovo obrazloženje te odluke:

„Kao što je poznato građanima, 20. 12. 2018. godine naša zastupnica u Skupštini USK, prof. dr. Vildana Alibabić, pružila je podršku formiranoj većini koju su činili predstavnici A-SDA, SDP-a, SBB-a, POMAKA i Nezavisnog bloka kako bi omogućila upostavljanje vlasti u cilju demokratizacije društvenih procesa, a u korist građana USK. Stav Naše stranke, Kantonalnog odbora USK, a shodno preporuci Predsjedništva stranke, bio je da Naša stranka neće učestvovati u raspodjeli vlasti na način da imenuje svoje predstavnike na bilo koju funkciju u kantonu ili općinama koje ga čine. Naša podrška predloženom reformskom putu formirane većine zasnivala se na programskom principu i dogovoru o ispunjavanju nekolicine zahtjeva Naše stranke, koji su se ticali poboljšanja uslova života građana USK. Prije svega to se odnosilo na poljoprivredu, privredu, obrazovanje, transparentnost postupaka javnih nabavki, nultu stopu tolerancije na borbu protiv korupcije, usvajanje Zakona o porijeklu imovine izabranih zvaničnika, kao i smanjenje primanja izabranih dužnosnika u USK. Uspostavljen je sistem praćenja rezultata rada formirane većine, kao i ocjena ispunjenja naših zahtjeva.

Nakon gotovo godinu dana rada i „podrške“ aktuelnoj vlasti u USK, ustanovljeno je da su naši zahtjevi ispunjeni u veoma malom procentu i da nema naznaka da će isti u skorije vrijeme biti tretirani kao ozbiljne programske tačke, od suštinske važnosti za građane USK. U međuvremenu se nekolicina predstavnika vlasti obrušila na našu zastupnicu prijetećim upozorenjima, što smo također smatrali neprihvatljivim za 21. stoljeće i demokratski uređenu zemlju, kakva želimo da BiH bude. Dodatno, nakon naših upozorenja i zahtjeva za hitnu smjenu pojedinih ministara, nismo dobili nikakve pozitivne reakcije, što je odredilo naš dalji kurs u pogledu podrške vlasti u USK.

Shodno tome, obavještavamo sve građane USK, naše članove i simpatizere, da Naša stranke više neće pružati podršku aktuelnoj većini i neće učestvovati u međustranačkim pregovorima i dogovorima u realizaciji Plana Vlade i Skupštine. Naše opredjeljenje jeste da služimo isključivo građanima USK i da pomažemo svima, shodno zakonu i mogućnostima, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Isto tako, naš glas i našu podršku neće imati za bilo koji zakon, mjeru ili program sa kojim se naši građani, članovi Naše stranke i stručnjaci iz predmetnih područja ne budu slagali. Tražićemo mišljenje građana, ali i stručnjaka za određene oblasti i na osnovu toga donositi naše dalje odluke“, stoji u saopštenju Naše stranke.

tačno.net
Autor/ica 27.11.2019. u 15:47