Povratnička udruženja za neprovedbu presude Ustavnog suda u vezi sa Zakonom o JMB-u odgovornim smatraju zastupnike iz RS

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 10:07

Organizacije povratnika, udruženja žrtava, udruženja ratnih veterana, asocijacije i pokreti koji okupljaju izbjeglice, raseljena lica i povratnike u Bosni i Hercegovini i dijaspori, donijeli su listu zaključaka u vezi sa slučajem neprovedbe presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju.

Na listi zaključaka, 32 udruženja koje okuplja organizacije iz Prijedora, Kozarca, Modriče, Višegrada, Srebrenice, Rogatice, Bratunca, Žepe, Zvornika, Brčkog,  Bijeljine, Teslića, Foče, Kotorskog, pozvali su na odgovornost zastupnike iz SNSD-a i SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zbog neusvajanja izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

 Kako u zaključcima stoji, koje su sve organizacije potpisale pojedinačno, traži se hitna izmjena člana 5. Zakona o JMB-u, te prestanak ucjena od strane zastupnika iz RS-a i zloupotrebe presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Udruženja smatraju da zastupnici ne smiju koristiti presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava za političke manipulacije, uvođenje novih odredbi koje su protivne osnovnim demokratskim principima, te da njihova osnovna vodilja bude zaštita ljudskih prava i uvažavanje osnovnih sloboda garantiranih Ustavom Bosne i Hercegovine.

Zaključci su upućeni parlamentarnim strankama u Parlamentarnoj skupštini Bosne i  Hercegovine, Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvu sigurnosti Bosne Hercegovine, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te Uredu Visokog predstavnika.

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 10:07