Pomoć porodici Herco

tačno.net
Autor/ica 5.4.2013. u 16:37

Pomoć porodici Herco

Sinoć je u sarajevskom klubu Jonny organizovana humanitarna akcija za pomoć socijalno ugroženoj porodici Herco iz sarajevskog naselja Soukbunar.

Piše: Jelena Paunović

Podsjetimo, ovoj humanitarnoj akciji su se priključili mnogi nakon što su aktivisti Udruženja Pomozi.ba pokrenuli medijsku kampanju za pomoć porodici Herco. Kada je se u medijima osvanula priča da roditelji malog Enesa hrane tako što miješaju brašno i vodu, mnoga srca su bila ganuta.

Na sinoć održanoj svirci su besplatno nastupili bendovi Otisak i Futavci. Nešto više o ovome rekao nam je Elvir Karalić, jedan od organizatora.

„Večerašnja svirka je organizovana sa ciljem da se pomogne porodici Herco, koja živi u sarajevskom naselju Soukbunar. Do sada smo zadovoljni odazivom naših građana voljnih da pomognu. Do sada smo u medijima govorili da sakupljamo novac za hranu, odjeću i obuću, kao i eventualnu izgradnju kupatila bez kojeg je ova porodica godinama živjela. Stvari su se promijenile jer vlasnik kuće ne dozvoljava da se napravi kupatilo, iako su sredstva sakupljena. Druga opcija koja nam preostaje jeste da za njih ili nađemo uslovnu kuću koju bi čuvali, ili da iznajmimo kuću ili stan koje bismo platili od donacija. Iskoristio bih ovu priliku da apelujem na sve ljude koji imaju kuću ili stan koje bi ponudili na čuvanje da nam se jave. To bi bila bolja opcija od iznajmljivanja, jer bismo onda novac predviđen za kiriju mogli iskoristiti da im kupimo materijal potreban za rad od kuće. Njima je najveća pomoć to da budu samostalni i žive od svog rada.“- izjavio je Elvir Karalić iz Udruženja Pomozi.ba.

Prema Karalićevim riječima, cilj organizacije nije samo jednokratna pomoć socijalno ugroženima, već obezbijeđivanje uslova da siromašne porodice mogu živjeti od svog rada. Kako svakodnevno primaju mnogo poziva za pomoć, Karalić poziva i druge da se uključe u ovaj projekat.

Na sinoć održanoj svirci je sakupljeno 600 KM. S obzirom da u Sarajevu nije radio gradski prevoz, organizatori su ipak zadovoljni odazivom.

„Ovo nije niti prva niti zadnja akcija koju organizujemo. Svi koji na bilo koji način mogu pomoći su dobrodošli. A i mi iz Udruženja i svi oni kojima ćemo pomoći smo unaprijed zahvalni,“- zaključuje Karalić.

Iz Udruženja Pomozi.ba kažu da su okupljeni oko ideje humanosti na djelu i zajedničkog rada. Svi koji žele biti dio njihove humane misije mogu ih kontaktirati putem njihove web stranice http://www.pomozi.ba/site/.

tačno.net
Autor/ica 5.4.2013. u 16:37