POINT 5.0: Politička odgovornost i transparentnost u regiji su na niskom nivou

tačno.net
Autor/ica 26.5.2016. u 15:06

POINT 5.0: Politička odgovornost i transparentnost u regiji su na niskom nivou

POINT 5.0 konferencija otvorena je danas u sarajevskom Art kinu Kriterion, a prva panel diskusija bila je posvećen transparentnosti vlasti u regiji i okupila je predstavnike organizacija koje čine Action SEE mrežu i koje rade na stvaranju Regionalnog indeksa otvorenosti vlasti.

Tamara Raševska iz makedonske organizacije Methamorphosis u svom izlaganju je predstavila Action SEE mrežu. Tamara smatra da je “dobro upravljanja ključ vladavine prava”, te da je ključno podizati svijest o dobrom upravljanju, kao i omogućiti saradnju među civilnim društvom i suradnju sa medijima, te motivisati civilno društvo da “otvori važne teme”. Općenito u regiji, demokracija se svodi na izbore i građani imaju tendenciju da vjeruju da ne mogu utjecati na procese donošenja odluka, te je i jedan od ciljeva Action CEE je osnažiti i promijeniti taj stav.

Milena Gvozdenović iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore predstavila je Regionalni indeks otvorenost, zajednički projekt svih sudionika panela. Njegov glavni fokus je procjena koliko su društava u regiji otvorena, te koliko su transparentne institucije. Procjena se temelji na podacima institucija, transparentnosti njihovih budžeta i javnih nabavki. Metodologija bi trebala omogućiti organizacijama civilnog durštva da procijene njihovu spremnost i kapacitete za provedbu reformi. Oko 400 institucija u regiji ocjeniti će se ​​u narednom periodu. Preporuke i smjernice će biti objavljene naknadno.

Panelista sa Kosova, Georges Labreches iz Open Data Kosova, istaknuo je važnost uključivanja medija u stvaranju Indeksa. Prema njegovim riječima, mediji su od ključne važnosti za predstavljanje nalaza i do sada su OCD i mediji imali lošu saradnju.

“Smatramo da mediji imaju veći ulogu u promicanju vladavine prava. Na Kosovu, mediji su do sada imali ‘alergiju na saradnju’ i radije ‘kradu’ ideje, dok je njegov cilj da ih uključe od samog početka“, rekao je Labreches.

Dušan Jordović iz CRTA-e, Srbija “nije sretan” što organizacije i dalje moraju raditi na ovakvim projektu, iako se radi o zemljama regije koje su nezavisne više od 20 godina.

„Problemi se nisu promijenili tokom godina: odgovornost je na niskom nivou i praktički transparentnost ne postoji“, rekao je Jordović.

On je govorio i o važnosti motiviranja manjih nevladinih organizacija da se uključe u projekat i promociju među OCD. Zaključci će biti spojeni u plan koji će pokazati šta institucije dalje trebaju raditi i kako mogu raditi zajedno sa OCD.

Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice u kojima će učestvovati blizu 200 učesnika iz regije i cijelog svijeta, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti aktuelnim temama iz oblasti upotrebe novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti.

tačno.net
Autor/ica 26.5.2016. u 15:06