DRAGOCJENOST UPOZORENJA PAPE FRANJE

Gradimir Gojer
Autor/ica 19.1.2019. u 09:30

DRAGOCJENOST UPOZORENJA PAPE FRANJE

Foto: Getty

Pametnom je i išaret dovoljan.

Papa Franjo je i na početku ove kalendarske godine uputio jasne i nedvosmislene poruke gradu i svijetu upozorivši na pogubnost pojava nacionalizma i populizma u današnjem suvremenom svijetu. Kako se vrhovni poglavar Katoličke crkve ne oglašava prečesto, nego samo onda kad ima nešto značajno i za budućnost posljedično kazati, onda je i njegova posljednja poruka iznimno značajna za današnji trenutak u kojem živimo.

Papa je temeljem zasigurno iznimno ozbiljnih analitičkih procjena vatikanskih spoljno-političkih autoriteta utvrdio da su upravo ta dva zla, nacionalizam i populizam, ti koji danas mogu zapaliti plamen u mnogim državama.

Naravno, oba ova zla nemilosrdno nasrću i na današnju Bosnu i Hercegovinu. Kombinacija populizma i nacionalizma je ustremljena na državni suverenitet i teritorijalni integritet tisuću godina stare države u kojoj su oduvijek zajednički, a ne jedni pored drugih, živjeli Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Židovi, Romi i svi oni koji se ćute Bosancima i Hercegovcima.

Današnji srpski, hrvatski, ali i bošnjački, ekstremno nastrojeni nacionalisti, računaju sa populizmom i primitivnom sviješću kad prave planove za demontažu i disoluciju, odnosno totalno uništenje suverene i međunarodno priznate bh. države. U ovom trenutku dimenzija populizma i svih njegovih političkih derivata mi se doima i ozbiljnijom i opasnijom, jer je ona u predvorju svake nacionalističke ideje i tendencije. Sjetimo se Miloševićevog gazimestanskog populizma koji je bio detonatorom krvlju opečaćenog srbočetničkog udara na temelje bh. državnosti.

Te populističke tendencije nažalost jačaju i u Republici Srpskoj, ali i na dijelu bosanskohercegovačke teritorije gdje vlast obnašaju sljedbenici Dragana Čovića i HNS-a, te parapolitičke izrasline zloćudnog karaktera unutar države Bosne i Hercegovine. Računajući sa niskom razinom političke kulture sljedbenici nacionalističkih politika iznalaze ona ranjiva mjesta u svijesti građana zbunjenih i namjerno prepadanih ukupnim gospodarsko-ekonomskim i političkim stanjem u BiH, e da bi tu sijali sjeme na kojem bi trebali nicati novi međunacionalni sukobi.

Papa Franjo i vatikanska vlada jasno su prepoznali i ocjenili opasnost populizma i nacionalizma u ovom više nego kritičnom trenutku u cijelom svijetu.

Zato je dragocjeno upozorenje vatikanskih krugova da ove dvije opasnosti vrebaju i u ovom trenutku svjetske povijesti.

Nije, naravno, izravno upozorio na bh. političke prilike, ali naš bh. populus, oboružan stoljetnim iskustvom, s razlogom veli: Pametnom je i išaret dovoljan.

Dragocjene poruke Pape Franje treba čitati upravo u koordinatama naših političkih nedođija, koje su uzrokovane neskrivenim srpskim i hrvatskim težnjama ka velikodržavnim projektima!

Gradimir Gojer
Autor/ica 19.1.2019. u 09:30