POČINJE EXTRA MUROS TAKMIČARSKI PRORAM 8. PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVALA

tačno.net
Autor/ica 14.11.2013. u 08:41

POČINJE EXTRA MUROS TAKMIČARSKI PRORAM 8. PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVALA

(SARAJEVO, 14. novembra, 2013) Danas, četvrtak, 14. novembra, 2013, projekcijom filma“Ničija zemlja“ Salome Malasa iz Portugala u 16 sati i 15 minuta zvanično će početi extra muros takmičarski program 8. Pravo Ljudski Film Festivala. Nakon ove, uslijedit će još tri projekcije i to filmova: “CROP“ koji potpisuju Johanna Domke i Marouan Omar iz Egipta, “Dovraga“, film Christine Koutsospyrou i Arana Hughesa, te film “Gradonačelnik“ meksičkog autorskog trojca koji čine Emiliano Altuna Fistolera, Carlos Federico Rossini i Diego Osorno.

U filmu “Ničija zemlja“ glavni glumac Paulo nudi detaljne prikaze okrutnosti i paradoksa moći, ali i prikaze revolucije koja obara moć, samo kako bi uspostavila nove birokratije, nove okrutnosti i paradokse, dok “Dovraga“ prati živote dvije pastirske porodice, koje se bore za goli opstanak, tokom četiri dana bespoštedne kiše i vjetra, u zabačenom selu visoko u planinama Nafpaktia, na zapadu Grčke.

Christine Koutsospyrou i Aran Hughes gosti su 8. Pravo Ljudski Film Festivala i publika će imati priliku sa njima doksati nakon projekcije. Također, poslije projekcije filma «CROP» predviđen je razgovor sa Johannom Domke, autoricom filma. “CROP“ je dugometražni dokumentarni film koji promišlja utjecaj slika iz egipatske revolucije 2011. godine, i stavlja ih u odnos sa političkom slikom egipatskih lidera. Umjesto da prikazuje snimke revolucije, film je u potpunosti snimljen u domeni snage slika najstarijih i najutjecajnijih egipatskih novina Al Ahram, dok “Gradonačelnik“ donosi priču o Mauriciou, koji uzima pravdu u svoje ruke u najbogatijoj i najsigurnijoj općini u Latinskoj Americi.

U sklopu retrospektivnog programa “Bilježimo ožiljke kao da je u filmu revolucija“ posvećenog filmskim kolektivima, Sarajevski ratni teatar će od 16 sati i 15 minuta biti domaćin projekcijama filmova kultne Medvedkin grupe, a nakon projekcija održat će se i razgovor sa producenticom Inger Servolin i Jasminom Sijerčić.

Re:versus selekcija najboljih svjetskih dokumentaraca od 20 sati i 15 minuta prikazat će filmove “Suze radosnice“ Jaria Kokkoa iz Finske, “Mislim da je ovo najbliže onome kako je bilo na snimcima“ Yuvala Hameiria iz Izraela i “Moj dom“ Magdalene Szymkow iz Poljske, dok će filmovi iz selekcije kratki kung fu zatvoriti drugi dan projekcijama šest filmova koji propituju odnos između kulturnih i društveno-političkih praksi. Detaljan program 8. Pravo Ljudski Film Festivala dostupan je na www.pravoljudski.org, a ulaz na sve projekcije je slobodan

tačno.net
Autor/ica 14.11.2013. u 08:41