Odgađanje ”predizborne” sjednice u OV Novo Sarajevo izraz je lažnog morala

tačno.net
Autor/ica 16.9.2014. u 15:15

Odgađanje ”predizborne” sjednice u OV Novo Sarajevo izraz je lažnog morala

Kolegij Općinskog vijeća Novo Sarajevo donio je odluku da se sjednica predviđena za septembar održi tek u drugoj polovini oktobra. Tim povodom se oglasio Klub vijećnika u OV Novo Sarajevo, saopćivši da je odluka o prolongiranju sjednice protivna propisima OV i štetna za građane Novog Sarajeva.
”Programom rada je bila predviđena pauza u avgustu, pa sjednica nije ni održana, dok je za septembarsku sjednicu bila predviđena informacija o izvršavanju budžeta za šestomjesečni period zaključno sa 30. junom 2014. Odlukom da septembarsku sjednicu pomjeri u drugu polovinu oktobra, Kolegij je prekršio Odluku o izvršavanju budžeta za 2014. godinu čijim je članom 22. Vijeće zadužilo načelnika općine Novo Sarajevo da podnosi informaciju o izvršenju budžeta za period od šest mjeseci 60 dana od završetka obračunskog perioda”, smatraju u Klubu vijećnika Naše stranke u OV Novo Sarajevo.
”Odlukom o odgađanju sjednice prekršen je i član 140. Statuta Općine, po kojem načelnik upravlja prihodima i rashodima utvrđenim budžetom i odgovoran je za izvršavanje budžeta, u skladu sa zakonom, odlukom o izvršavanju budžeta i drugim propisima. Jedini argument, kojim je većina u Kolegiju (SDA, SBiH, SDU i BPS) pravdala navedeno kršenje navedenih propisa Vijeća tezom da je sjednicu potrebno odgoditi kako ne bi služila za promociju u toku predizbornog perioda.
Stav Kluba vijećnika Naše stranke u OV Novo Sarajevo je da se sjednica nije ni smjela ni morala odgoditi, budući da je, uz poštivanje dnevnog reda i moralnog kodeksa, bilo moguće održati sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o tako važnom pitanju kao što je transparentno trošenje javnog novca. Umjesto da većina u Kolegijumu, pri donošenju ove odluke, polazi od zakonskih akata, ona polazi od pretpostavke da vijećnici nisu sposobni ponašati se drugačije osim nemoralno i da će sigurno koristiti sjednicu jednog općinskog vijeća kako bi govorili o izborima za nivoe vlasti, koji imaju sasvim različite nadležnosti od općinskog vijeća. Smatramo da je to izraz lažnog morala”, zaključak je Kluba vijećnika NS u OV Novo Sarajevo.
tačno.net
Autor/ica 16.9.2014. u 15:15