NJENO KRALJEVSKO VISOČANSTVO, PRINCEZA ANA, PREDSJEDNICA SAVE THE CHILDREN-a, POSJETILA PROGRAM ZAŠTITE DJECE U SARAJEVU KOJI JE USPOSTAVILA OVA ORGANIZACIJA

tačno.net
Autor/ica 10.7.2015. u 15:02

NJENO KRALJEVSKO VISOČANSTVO, PRINCEZA ANA, PREDSJEDNICA SAVE THE CHILDREN-a, POSJETILA PROGRAM ZAŠTITE DJECE U SARAJEVU KOJI JE USPOSTAVILA OVA ORGANIZACIJA

Princeza Ana posjetila je Službu za zbrinjavanje djece u stanju potrebe pri JU „Disciplinski centar za maloljetnike KS“, u prošlosti poznatu kao Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici, koja pruža podršku djeci koja obavljaju rad na ulicama Sarajeva. Save the Children uspostavio je ovaj centar 2008. godine, da bi se 2013. godine integrisao u sistem socijalne zaštite Kantona Sarajevo.

U Bosni i Hercegovini, Save the Children radi na uspostavljanju i jačanju usluga u lokalnoj zajednici koje pružaju podršku djecu koja obavljaju rad na ulici. Save the Children je pomogao uspostavljanju šest dnevnih centara u Bosni i Hercegovini. Dnevni centri su sigurna mjesta za djecu koja žive ili rade na ulici, gdje oni primaju pomoć i podršku za zadovoljavanje svojih osnovnih potreba – kao što su hrana, sklonište, higijena i čista odjeća, ali i individualnu psiho-socijalnu podršku te provode vrijeme u igri i obrazovanju.

NjKV Princeza Ana je provela vrijeme u Službi za zbrinjavanje djece u stanju potrebe, gdje se susrela sa djecom i osobljem.

Na kraju posjete, direktorica Save the Children, Andrea Žeravčić, izjavila je:

Posjeta Njenog Kraljevskog Visočanstva predstavlja snažno ohrabrenje našem osoblju, ali i djeci, kojim im pokazujemo da ćemo još dugo biti tu. Ovih dana, kada obilježavamo tragičnu 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici, važno je da se podsjetimo da posljedice prošlosti još uvijek snažno utječu na najmlađu generaciju, koja nije čak ni bila rođena u to vrijeme. Moramo raditi zajedno kako bismo osigurali da to ne bude slučaj za buduće generacije. Zahvalni smo Princezi Ani što je odvojila vremena da bude danas sa nama,“ zaključila je gđa Žeravčić.

Princeza Ana je predsjednica Save the Children u Velikoj Britaniji od 1970. godine. Save the Children je prisutan u Bosni i Hercegovini od 1996. godine, od kada pruža podršku najugroženijoj djeci. Njeno Kraljevsko Visočanstvo provodi značajan dio svog vremena posjećujući projekte Save the Children u inostranstvu i u Velikoj Britaniji. Naša misija je da inspirišemo pomake u načinu na koji se svijet odnosi prema djeci i da postižemo trenutne i trajne promjene u njihovim životima.

tačno.net
Autor/ica 10.7.2015. u 15:02