EU digitalni COVID certifikat

Lakmus papir za državu Bosnu i Hercegovinu

Aldijana Ćosić
Autor/ica 25.5.2021. u 15:36

Izdvajamo

  • Iako u kondicionalu, sve ukazuje da će, pored onih koji su prebolovali koronu i svi stanovnici BiH koji su uspjeli doći do statusa imunizirane osobe ovo ljeto moći preći granicu bez troškova za COVID testiranje. Oni još necijepljeni, a najdiscipliniraniji i najstrpljiviji, koji su, poštujući propisane mjere, gotovo godinu dana svog života sveli na više-manje kvadraturu stana, izbjegli da zaraze sebe ili ugroze živote drugih, ne opteretivši zdravstveni ili bilo koji drugi sektor ni za marku, u najnepovoljnijem su položaju. Ne obezbijede li se za ovu populaciju besplatni, odnosno subvencionirani komercijalni PCR ili antigen testovi u svrhu putovanja, većina Bosanaca i Hercegovaca iz kategorije samosvjesnih, ostat će prinuđena prolongirati svoj uhodani ućkur style život, eventualno još malo otpustiti lastiku u trenerci za ljetnu sezonu.

Povezani članci

Lakmus papir za državu Bosnu i Hercegovinu

Foto: timesofindia

COVID certifikat, papirna iskaznica ili QR-kod, besplatan za sve stanovnike EU, uveden je kako bi olakšao putovanja tokom ljetne sezone. Za Bosnu i Hercegovinu, njene nadležne, mogao bi imati ulogu lakmus papira, indikatora istinske zainteresiranosti i sposobnosti države da izjednači sve svoje građane u pravu na slobodu kretanja. Slobodu koja ne bi smjela imati cijenu za jedne, a biti besplatna za druge, u zavisnosti od imunološkog statusa

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders predstavio je protekloga petka iskaznicu koja bi stanovnicima Europske unije trebala olakšati putovanje kroz zemlje članice dok traje pandemija korona virusa. Nedavno najavljen kao Digital Green Certificate, u međuvremenu preimenovan u EU Digital COVID Certificate je papirna ili digitalna forma dokaza o imunološkom statusu onog koji putuje. Sadržavat će informacije o tome da li je nositelj certifikata prebolovao koronu, potpuno ili djelimično cijepljen (uz naziv korištenog cjepiva), odnosno negativan na neki od COVID testova.

Certifikat je besplatan. Uz to, kako se ni vakcine niti dokazi o antitijelima građanima ne naplaćuju, povjerenik Reynders je najavio izdvajanje 100 miliona eura za nabavku i ravnomjernu distribuciju brzih antigen testova unutar EU, koji će biti upotrijebljeni za testiranje građana u svrhu putovanja. Tako se želi izbjeći diskriminacija onih koji nisu prebolovali koronu, a do sada, ne svojom voljom, nisu stigli na red za vakcinaciju.

Iz Ureda povjerenika za pravosuđe napominju da njihove smjernice preporučuju besplatne ili minimalne troškove testiranja za ovu populaciju, ali kako su medicinske usluge i zdravstvena zaštita nacionalne nadležnosti, o naknadama za testiranje odlučivat će svaka članica ponaosob. Također, ukoliko se procijeni da povratak sa određene destinacije predstavlja rizik za nacionalno zdravlje, svaka članica ima pravo proglasiti regiju ili državu crvenom (uz mjere izolacije), odnosno zonom zabranjenom za putovanja svim njenim rezidentima. Certifikat je u opticaju od 1. jula, a Reynders napominje da su prvih šest sedmica faza uhodavanja, te prepoznavanja i međusobnog usklađivanja propisa država članica EU.

Iskaznica i smjernice Vijeća olakšat će putovanja građanima EU u odnosu na prošlo ljeto, ali to svakako neće biti odmori kao u sezonama prije korone. Stanovništvo starosne skupine ispod 55 godina u većini zemalja EU još uvijek nije cijepljeno. Plan je da se imunizacija svakog stanovnika barem jednom dozom izvrši sredinom jula ove godine. U praksi, to znači da će porodica sa djecom prije nego donese odluku o destinaciji i datumu ljetovanja, polazak morati uskladiti sa datumima prvog cijepljenja oba partnera koji može biti različit, zatim početkom i krajem dječijeg raspusta, već zaključenim godišnjim odmorom, te odlukama da, u zavisnosti od cjepiva koje su dobili, čekaju drugu dozu ili na odmor idu djelimično cijepljeni…

Za Hrvatsku, ovo bi moglo značiti turističku sezonu sa nešto pomaknutom špicom dolazaka gostiju. Za Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje u susjedstvu koje su još uvijek van granica EU, Certifikat i smjernice znače mnogo više nego bi se na prvi pogled moglo pretpostaviti. Prošle je godine upravo sredinom sedmoga mjeseca, zbog loše epidemiološke slike, Bosna i Hercegovina, kao i Srbija, Crna Gora, Kosovo i Makedonija, preko noći iz zelene prešla u crvenu ili čak zonu zabrane putovanja. Petnaestodnevni karanten nakon povratka u EU u prvom ili izlaganje finansijskim i drugim sankcijama u drugom slučaju, bili su glavni razlog zbog kog su mnogi gradovi koji ljeti dolaskom svojih prijeratnih stanovnika živnu, prošle sezone ostali pusti. Ne bude li se vodilo računa o sprovođenju preventivnih mjera zaštite, moglo bi se dogoditi da neki od njih svoje najbliže, osim preko video poziva, ne vide ni ove godine.

Zanemariv nije ni broj Bosanaca i Hercegovaca koji su zbog poratnih neprilika stare zamijenili EU adresama. Većina njih je upravo u skupini ispod 55 i žele li putovati u domovinu čekaju ih pripadajuće peripetije oko vakcinisanja. Uz to, BiH za strane državljane trenutno prihvata samo PCR test. Tako će naturaliziranu bosanskohercegovačku porodicu sa pasošima Austrije ili Njemačke samo ulazak u BiH koštati između 400 i 600 eura. Stranci imaju još manju motivaciju da budžet za ljetovanje dodatno opterete, kada bez ovih troškova, uz antigen test, mogu birati bilo koju popularnu destinaciju unutar EU. Turistička sezona u BiH prije svega, dakle, ovisi o volji i spremnosti države da svoje propise ujednači sa propisima EU.

A šta propisi, odnosno smjernice EU znače za stanovnike BiH? Hoće li ovo ljeto bez komplikacija moći putovati građani imunizirani doniranim kineskim vakcinama?

Na pitanje kako će tretirati osobe koje dolaze van granica EU, a imunizirane su Sputnikom, Sinopharm ili nekom drugom vakcinom koja nije odobrena od Europske agencije za lijekove (EMA), uz napomenu da je sve još uvijek u fazi usklađivanja, iz Ureda su odgovorili sljedeće: ”Države članice su se 20. maja složile da ažuriraju pristup putovanjima izvan EU. Vijeće će sada preporučiti državama članicama da ublaže neke od trenutnih ograničenja, posebno za one potpuno vakcinirane cjepivom koje je odobrila EMA. Ovo bi se moglo proširiti i na cjepiva koja su završila postupak popisa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitne slučajeve. Očekuje se da će Vijeće uskoro proširiti listu zemalja koje nisu članice EU, a koje imaju dobru epidemiološku situaciju, pa je stoga iz njih putovanje dozvoljeno (i za cijepljene i za necijepljene putnike), a na osnovu novog praga stope prijavljivanja slučajeva dogovorenog 20. maja. Pored toga, nužna putovanja u EU trebala bi ostati dozvoljena.”

Lista prijavljenih vakcina je podugačka, ali je WHO pored Pfizera, AstraZeneca-e, Moderne i Johnson&Johnson, do sada odobrio tek sljedeće: Covishield/ Serum Institute of India, zatim Sinopharm/ Beijing Bio Institut of Biological Products (vakcina istog naziva, istog proizvođača, ali proizvedena u laboratoriju u Wuhanu nije na listi odobrenih!), te Sinovac. Sputnik V označen je kao vakcina koja bi trebala biti odobrena po završetku inspekcija zakazanih za maj i juni.

Kako je i objašnjeno iz Ureda, zadnju riječ ipak imaju države, od kojih one sa turističkom pozadinom već najavljuju mogućnost ulaska imuniziranih i cjepivima van liste EMA. Španjolska je već u subotu zvanično obznanila da su od 7. juna dobrodošli svi vakcinirani turisti.

Iako u kondicionalu, sve ukazuje da će, pored onih koji su prebolovali koronu i svi stanovnici BiH koji su uspjeli doći do statusa imunizirane osobe ovo ljeto moći preći granicu bez troškova za COVID testiranje. Oni još necijepljeni, a najdiscipliniraniji i najstrpljiviji, koji su, poštujući propisane mjere, gotovo godinu dana svog života sveli na više-manje kvadraturu stana, izbjegli da zaraze sebe ili ugroze živote drugih, ne opteretivši zdravstveni ili bilo koji drugi sektor ni za marku, u najnepovoljnijem su položaju. Ne obezbijede li se za ovu populaciju besplatni, odnosno subvencionirani komercijalni PCR ili antigen testovi u svrhu putovanja, većina Bosanaca i Hercegovaca iz kategorije samosvjesnih, ostat će prinuđena prolongirati svoj uhodani ućkur style život, eventualno još malo otpustiti lastiku u trenerci za ljetnu sezonu.

Na pravovremenoj nabavci vakcina potpuno su zakazali, a sada je nadležnim da pokažu koliko je država spremna da osigura pravo svakom njenom građaninu na slobodu kretanja. Preciznije, pravo na jednako besplatan dokaz za slobodu kretanja.

Aldijana Ćosić
Autor/ica 25.5.2021. u 15:36