Konferencija u Sarajevu: Novinari trpe političke, ekonomske i fizičke pritiske

tačno.net
Autor/ica 10.12.2014. u 12:32

Konferencija u Sarajevu: Novinari trpe političke, ekonomske i fizičke pritiske

Politički, ekonomski i fizički pritisci na medije i novinare u regionu zapadnog Balkana veoma su izraženi, tako da je trenutno stanje nepovoljno i neprihvatljivo, zajednička je ocjena učesnika regionalne konferencije “Sigurnost i zaštita novinara u zemljama zapadnog Balkana”, koja se danas održava u Sarajevu.

Piše: I.D.  BHRT

Učesnici konferencije, organizirane povodom Međunarodnog dana zaštite ljudskih prava i 20 godina od osnivanja Udruženja BH novinari, ukazali su na različite aspekte statusa medijske zajednice u zemljama regiona zapadnog Balkana

Govoreći na otvaranju ovog regionalnog skupa, izvršni direktor “Civil rajts defendera” Goran Miletić  je istakao da su mediji, u oblasti ljudskih prava, prioritet EU. On je rekao da se u mnogim izvještajima o slobodi medija na Balkanu navodi da novinari nisu dovoljno zaštićeni, jer su izloženi napadima, ucjenama i slično.

EU pridaje veliki značaj slobodi medija u regionu, jer je to uslov za demokratiju i političku odgovornost. Istovremeno, ističe on, to je ozbiljan izazov za sve države u tranziciji i integracionim procesima ka EU, istakao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Kao primjer pritisaka na novinare u regionu, Mekgafi je naveo niske plate, oglašavanje, nasilje i ugnjetavanje.

Prema njegovim riječima, profesionalno i nezavisno novinarstvo traži objektivno i slobodno izražavanje novinara, a ne “kopi-pejst” praksu, jer je to “posao za stenografe i daktilografe, a ne za profesionalne novinare”.

Mekgafi je pozvao vlasnike medija, urednike i novinare u BiH na odgovoran i profesionalan rad, a organe vlasti da se potrude da do polovine sljedeće godine obezbijede uslove za najavljenu digitalizaciju javnih RTV servisa.

Predsjednik Udruženja “BH novinari” Milkica Milojević naglasila je da se ova konferencija održava na međunarodni Dan ljudskih prava i u vrijeme kada ovo udruženje bilježi 20 godina postojanja i rada.

Zamjenik šefa Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Tanja Van Dijk poželjela je učesnicima skupa uspješan rad i podsjetila ih na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slopbodama, kao i Rezoluciju 1636 Savjeta Evrope, čije odredbe definišu slobodu medija i novinara, pri čemu je ukazala na indikatore lične zaštite novinara, kao i zaštite izvora informacija.

Ona je podsjetila na poražavajuću činjenicu da je u svijetu ubijeno 66, a uhapšeno 78 novinara koji su obavljali svoje profesionalne zadatke.

Bivši ombudsman za medije u BiH i pravni savjetnik “Internjuza” Mehmed Halilović rekao je da su novinari u BiH izloženi različitim oblicima pritisaka, od neposrednog fizičkog ugrožavanja do pritisaka ekonomske, političke i druge prirode.

Feneralna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić smatra da novinari, bez obzira na sve napade na njihovu profesiju, treba da se bore za slobodu medija i slobodu izražavanja, kao i za individualna prava novinara.

Učesnici ovog skupa razmatraju teme “Napadi na novinare i njihova /ne/kažnjivost”, “Efikasnost pravnog sistema i institucionalnih mehanizama u stvaranju bezbjednog okruženja za rad novinara i medija” i “Međunarodni instrumenti bezbjednosti i zaštite dostupni medijima i novinarima na zapadnom Balkanu”.

Iako je bio najavljen, ministar pravde Bih Bariša Čolak nije došao na otvaranju konferencije, a organizatori nisu saopštili objašnjenje za njegov nedolazak.

tačno.net
Autor/ica 10.12.2014. u 12:32