“Za ovo ćete glasati?”

Maida Šabeta
Autor/ica 24.10.2017. u 10:32

“Za ovo ćete glasati?”

Uoči sjednice Doma Naroda PSBiH na kojoj će se finalno odlučivati o tome da li će se životinje radi krzna u BiH ubijati još 10 godina ili zabrana stupa na snagu 1. 1. 2018. godine, Koalicija bez krzna u saradnji s međunarodnom organizacijom PETA-om organizuje performans uz protestnu notu kod Vječne vatre, u Sarajevu, 29. oktobra 2017. godine u 12:00.

Aktivisti će široj javnosti pokazati šta ostaje kao stvarna posljedica jednog krznenog proizvoda i uputiti javno pitanje delegatima Doma Naroda PS Bosne i Hercegovine: “Zar ćete za ovo glasati?”

Podsjećamo da je zabrana uzgoja životinja radi krzna donesena 2009. godine sa prijelaznim periodom do 1. 1. 2018. godine, te da je trenutno u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se nastoji rok zabrane produžiti za dodatnih 10 godina.

Na ovu temu u protekloj sedmici u organizaciji međunarodne koalicije Fur Free Alliance održan je stručni seminar o uticaju produženja roka zabrane na BiH. Seminar je imao značajan odjek predočivši prisutnim polaznicima, od veterinara, ekologa i predstavnika nevladinog i civilnog sektora, primjere ostalih europskih država kao i ekološke posljedice te znanstvene argumente protiv uzgoja radi krzna.

Najviše je odjeka imala predstavljena bojazan da će Bosna i Hercegovina imati identičan negativan scenarij kao Poljska koja je isprva odlučila široke ruke primiti farme uzgoja životinja radi krzna, da bi se na kraju ispostavilo kako to nije otvorilo brojna najavljivana radna mjesta, ali je ostavilo velike posljedice po okoliš, posebice lokalnog stanovništa u blizini farmi. Zbog toga je preko 100 lokalnih zajednica u 2017. godini odlučilo “istjerati” uzgajivače krzna iz svoje zemlje, a zbog stravičnog zagađenja koje su iskusili na vlastitoj koži.

U nadi da će Bosna i Hercegovina naučiti na tuđim, a ne vlastitim greškama, Koalicija bez krzna BiH poziva javnost i predstavnike Parlamenta BiH da donesu pravu odluku i podrže stupanje zabrane na snagu 1. 1. 2018.

Maida Šabeta
Autor/ica 24.10.2017. u 10:32