Konferencija “Strategija ustavnih promjena: preporuke za promjenu Ustava F BiH”

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 08:33

Ekspertska grupa za reformu Ustava F BiH je na podsticaj Ambasade SAD-a provela opsežnu analizu postojećih rješenja Ustava F BiH. Nakon konsultacija koje su provođene od januara do maja 2013. godine grupa je ponudila nacrt preporuka za promjenu Ustava F BiH. Specifičnost pristupa je u njegovoj metodi, metodu je prvi put primijenio Centar za javno pravo (CJP).

CJP je, pripremajući strategiju ustavnih promjena u BiH za Našu stranku, pristupio problemu ustavnih reformi na nov način: umjesto izrade gotovog ustavnog teksta ponuđeno je više opštih smjernica za promjenu sa popratnim objašnjenjima. Ovaj metod je primijenila i ekspertska grupa. Rezultati su obuhvaćeni naslovom „Nacrt preporuka za Promjenu Ustava FBiH, od 23. maja 2013. godine“. Centralne teme su obrađene prema sljedećoj shemi: odnosi u Federaciji, raspodjela nadležnosti i izvršna vlast (Krešimir Zubak), ljudska prava (Mirjana Nadaždin Defterdarević), zakonodavstvo, pravosuđe, Ustavni sud (Kasim Trnka) i kantonalna vlast, lokalna samouprava (Vehid Šehić). „Nacrt preporuka“ otvara pitanja o vrsti i obimu izmjena entitetskog ustava, a time i problem strategije ustavnih promjena u BiH.

Stavljanjem na dnevni red preporuka ekspertske grupe CJP želi otvoriti stručnu diskusiju o sadržaju prijedloga. Ovom konferencijom želimo dobiti dodatne odgovore akademske zajednice o prijedlogu ustavne reforme F BiH i njenog odnosa prema reformi ustavnog sistema RSa i Bosne i Hercegovine. Na konferenciji će pored članova ekspertske grupe učestvovati sudije Ustavnog suda F BiH, članovi pravnog odbora ANUBiHa, profesori pravnih fakulteta i fakulteta političkih nauka. Naša je zamisao da ponudimo što šire uvide u strategiju ustavnih promjena i da pokušamo pronaći konsenzus o redosljedu, o obimu, o smislu i vrsti ustavne reforme u FBiH. Tačno je da je neophodno pojednostaviti model Federacije BiH, ali i da je u okviru ove reforme nužno definirati ciljeve koje bi osigurali reformu cijelog bosanskohercegovačkog federalizma i reformu ustroja sudske vlasti i niza elemenata zakonodavstva.

Centar za javno pravo ovom konferencijom nastoji dobiti stručno utemeljene odgovore na postavljena pitanja.

Konferencija će se održati 3. jula/srpnja 2013. godine hotelu Evropa sa početkom u 11.00 sati.

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 08:33