Komemoracija žrtvama genocida u New Yorku: Srebrenica je najtamniji trenutak u historiji UN-a

tačno.net
Autor/ica 2.7.2015. u 09:24

Komemoracija žrtvama genocida u New Yorku: Srebrenica je najtamniji trenutak u historiji UN-a

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a pod pokroviteljstvom predsjednika Generalne skupštine UN-a, Sam Kahamba Kutesa, održana je Centralna komemoracija Ujedinjenih naroda u povodu obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici.

Komemoracija je počela u 16:00 po bh. vremenu. Na početku komemoracije prisutnima se obratila ambasadorica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković.

Učesnici današnje komemoracije u UN-u nosili su Srebrenički cvijet, jedinstveni simbol u znak sjećanja na srebreničke žrtve.

Nakon obraćanja ambasadorice Čolaković pročitana je poruka Tarika Samaraha, fotografa koji je ovjekovječio posljedice genocida.

Tarik Samarah je u svom kratkom govoru rekao da 20 godina nakon genocida u Srebrenici i 70 godina nakon holokausta svijet još uvijek nije spašen od mogućnosti ponavljanja jednog takvog zla.

“Danas nas želim pozvati na odgovornost. Ne budimo indiferentni prema onome što se dešava oko nas. Budimo odgovorni svjedoci jer ako smo indiferentni znajmo da šutnja znači prihvatanje nepravde”, poručio je Samarah.

Potom je prikazan i videozapis “Srebrenica” Tarika Samaraha o 11. julu 1995. godine, sačinjen od crno-bijelih fotografija žrtava, preživjelih, porodičnih fotografija Srebreničana…

Minutom šutnje svi prisutni su odali počast za preko 8.000 žrtava srebreničkog genocida.

O srebreničkom genocidu je potom govorio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon je rekao da se danas sjećamo hiljada osoba koje su prije 20 godina izgubile život u Srebrenici.

Ban Ki-moon

“Ovdje smo da bi kazali porodicama žrtava i preživjelih kako dijelimo njihovu bol. Ubistvo hiljada Bošnjaka u Srebrenici zauvijek će ostati na savjesti međunarodne zajednice. UN, koji je i osnovan da bi prevenirao zločine, nije uspio sačuvati živote nevinih žrtava koje su tražile zaštitu od sukoba. Sekretarijat UN-a, Vijeće sigurnosti UN-a i sve zemlje članice, dijele odgovornost”, rekao je Ban Ki-moon.

On je potom govorio o svojoj posjeti Srebrenici 2012. te je ponovio svoje obećanje da će lično raditi mnogo više kako bi se spriječilo ponavljanje sličnog zločina.

Na skupu je pročitana i poruka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pročitala je ambasadorica Mirsada Čolaković.

Izetbegović je u svom kratkom govoru istaknuo da je, nakon same Srebrenice, zgrada UN-a jedno od mjesta gdje je se najprimjerenije sjećati genocida u Srebrenici.

“Sigurna zona Srebrenica pod zaštitom UN-a pretvorila se u najtamniji trenutak u historiji UN-a, trenutak koji će zauvijek ostati na savjesti ove organizacije”, rekao je Izetbegović.

UN, koji je na sebe preuzeo zaštitu Srebrenice, napravio je historijsku grešku, smatra Izetbegović.

“To je razlog zašto će Srebrenica zauvijek ostati crna mrlja na licu međunarodne zajednice. To je razlog više zašto ovaj zločin mora biti nazvan pravim imenom – genocid”, dodao je Izetbegović.

“Godišnjica genocida u Srebrenici je prilika da se ojačaju temelji naše ljudskosti. Ovom prigodom trebamo odvojiti sjećanje na žrtve i poštovanje žrtava najogavnijih zločina, ne samo u Srebrenici nego i širom svijeta, od političkih igara i kalkulacija. Ovo je trenutak kada trebamo tražiti u sebi Willyja Brandta. Ovaj trenutak bi trebao biti prekretnica za budućnost bez optužbi, za prihvatanje i mirenje s prošlošću, za dobrobit budućih generacija”, rekao je Izetbegović.

Adisada Dudić, advokatica iz Washingtona, porijeklom Srebreničanka, pred najvišim zvaničnicima UN-a govorila je o preživljenom genocidu.

Adisada Dudić

U vrijeme genocida imala je samo pet godina, te se kroz suze prisjetila izlaska iz Srebrenice, pogunilih članova porodice, prijatelja, komšija. Također, Adisada je govorila i o pokušajima negiranja genocida koji su i danas česti.

O genocidu u Srebrenici govorili su Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, ambasadorka SAD-a u UN-u Samantha Power, njen kolega iz Velike Britanije ambasador Matthew Rycroft, te Rabbi Arthur Schneier, osnivač i predsjednik Fondacije Apel svijesti.

Potom je uslijedio muzički performans bosanske kompozitorice Svjetlane Bukvich, sa specijalnim gostom na violini Patti Kilroy.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 2.7.2015. u 09:24