Koalicija „Prvi mart“: Zabrana negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti u Federaciji važna poruka prema onima koji veličaju zločine

tačno.net
Autor/ica 22.2.2016. u 14:08

Koalicija „Prvi mart“: Zabrana negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti u Federaciji važna poruka prema onima koji veličaju zločine

Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ pozdravila je Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, koji će se sutra naći na dnevnom redu Parlamenta Federacije BiH, po prijedlogu zastupnika Gratza. Ovaj zakon predstavlja iskorak jer omogućava efikasno procesuiranje i sankcionisanje negatora ratnih zločina.

„Važno je što u ovom zakonskom prijedlogu imamo priliku zaustaviti praksu minimiziranja zločina, te slavljenja ratnih zločinaca. Važno je da barem u jednom dijelu zemlje ne dočekujemo ratne zločince od novca iz budžeta, da javni funkcioneri ne mogu slaviti osuđene za zločine protiv čovječnosti. Također, bitno je da pokažemo spremnost na osudu svih zločina utvrđenih pred relevantnim međunarodnim sudovima. Kao preživjele žrtve genocida, trebamo znati zaštititi istinu o Holokaustu, genocidu u Ruandi, kao mjestima stradanja gdje su međunarodni sudovi, kao za Srebrenicu, utvrdili istinu“, kazao je Edin Ikanović iz koalicije „Prvi mart“.

„Na ovakvim stvarima se utvrđuje ko sa nama stoji i dijeli naše vrijednosti, a ko ne. Vjerujem da će parlamentarna većina podržati predloženo zakonsko rješenje, te da ćemo imati priliku da ovaj prijedlog vidimo u praksi. To će biti poruka za sve one koji veličaju zločine, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost počinioca ili žrtve“, zaključio je Ikanović.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 22.2.2016. u 14:08