KCUS bez reagenasa, na pregled magnetnom rezonancom se i dalje čeka mjesecima

tačno.net
Autor/ica 29.11.2016. u 09:49

KCUS bez reagenasa, na pregled magnetnom rezonancom se i dalje čeka mjesecima

foto: klix.ba

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) po ustaljenoj praksi nema reagense za određene laboratorijske pretrage. Iz KCUS-u priznaju da trenutno nije moguće uraditi double i triple test, a Klix.ba saznaje da nema reagenasa ni za TORCH test, D-dimer, vitamin D, prolaktin i H. Pylori bakteriju.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu već neko vrijeme nema reagense za double i triple test, potvrdila je za Klix.ba v. d. direktorice dijagnostičkih disciplina doktorica Sandra Vegar-Zubović. Isti privatno koštaju 90, odnosno 160 KM. Kao razlog navodi to što nije okončana procedura javne nabavke koja je prolongirana žalbenim rokom. U Zavodu za transfuzijsku medicinu smo saznali da nema reagenasa za trombofiliju i da će ih možda biti tek u decembru. Inače, reagensi za genetsku trombofiliju su prava rijetkost u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, a nalaz u privatnim laboratorijama košta 300 KM.

“Kontinuitet u radu koji KCUS ima u hemijskoj i biohemijskoj djelatnosti može biti narušen samo u slučaju prolongiranosti procedure javne nabavke. U takvom slučaju naše ingerencije u smislu ubrzavanja procedure su marginalizirane, jer poštujemo zakonske procedure”, kazala je doktorica Vegar-Zubović.

Ipak, naša sagovornica ističe da u slučaju hitnih stanja KCUS ima sve potrebne dijagnostičke alatke za promptnu dijagnozu.

“Kada su u pitanju dijagnostičke procedure ne postoji problem najkritičnijih pretraga i pregleda koje KCUS ne može uraditi. Nivo hitnosti koji se može podvesti pod kritični se rješava ustaljenim propisanim procedurama i pacijent ne ostaje uskraćen za adekvatan pregled”, tvrdi Vegar-Zubović.

Na pregled magnetnom rezonancom čeka se mjesecima

Međutim, pacijentici kojoj je dijagnosticiran karcinom nakon operacije nije bio omogućen pregled magnetnom rezonancom jer aparat nije funkcionisao. Iako je operisana u maju, termin za kontrolni pregled dobila je tek u septembru.

“Mama je u maju operisana i krajem juna je trebala na kontrolu, tada su joj rekli da dođe 20. septembra. Mi smo u julu otišli privatno da bismo saznali šta se dešava dva mjeseca nakon operacije. Kada smo 20. septembra došli na KCUS mami je rečeno da se aparat pokvario i u tom trenutku nijedan od tri koja imaju na raspolaganju nije radio. Rekli su nam da jedan ne radi već godinu dana, da se drugi pokvario prije 15 dana, a treći može snimiti samo dio glave. Mama je deset dana nakon toga trebala početi zračenje i tada je rečeno da se i taj aparat pokvario pa je morala čekati 15 dana”, kazala je za Klix.ba Una Bejtović.

Doktorica Vegar-Zubović tvrdi da se pregled magnetnom rezonancom na Klinici za radiologiju radi u kontinuitetu, pet dana u sedmici, u dvije smjene.

“Broj usluga na dnevnom nivou je do 65. Podatak je lako provjerljiv s obzirom na to da posjedujemo PACS sistem u koji su umreženi i Opća bolnica i domovi zdravlja KS. Pregled magnetnom rezonancom u algoritmu pretraga nije prva metoda u rješavanju kliničkog problema. Stoga se nameće odgovor da ne postoji indikacija za hitni pregled magnetnom rezonancom, a postoji zamjenski dijagnostički modalitet”, ističe doktorica.

Ono što trenutno nije moguće uraditi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je pregled MR abdomena, male zdjelice i srca, zbog kvara na zavojnici. Alternativni pregledi su kompjuterizirana tomografija i ultrazvuk.

“Aparat je nabavljen u decembru 2005. godine. Posljedni servis je izvršen 3. novembra ove godine kada je, nakon zamjene kontaktera koji nisu bili u funkciji od septembra 2015. godine, detektiran novi kvar zavojnice”, kaže v. d. direktorice dijagnostičkih disciplina.

Nema reagenasa za double i triple test, TORCH, D-dimer, vitamin D, prolaktin i H. Pylori bakteriju

Da je situacija na KCUS-u zabrinjavajuća, posebno kada je riječ o reagensima, svjedoči trudnica Jasmina Mesihović-Hasović. Negativan odgovor na KCUS-u dobila je dva puta u posljednja dva mjeseca.

“Zbog visokog pritiska i genetske predispozicije za stvaranje krvnog ugruška redovno kontrolišem D-dimer. Nisu imali reagense, ali su mi odmah dali potvrdu kako bi se moglo izvršiti refundiranje ukoliko nalaze budem radila privatno i platila sam 50 KM. Za double test također nisu imali reagense i to sam privatno platila 90 KM, ali nisam znala da se troškovi mogu refundirati”, kazala je Jasmina za Klix.

S. K. (identitet poznat redakciji) je nakon spontanog pobačaja trebala biti podvrgnuta određenim pretragama kako bi se ustanovili razlozi za prekid trudnoće. Reagense za TORCH nalaz i ginekološke briseve čekala je tri mjeseca i na kraju je otišla u privatnu kliniku.

“Od jula sam čekala da dođu reagensi i prošli mjesec sam uradila TORCH privatno. Nalaz TORCH je privatno koštao 220 KM, a putem foruma sam saznala da se taj novac može refundirati. Na Klinici za mikrobiologiju mi nisu dali informaciju o potvrdama, a na moje insistiranje mi je rečeno da to mogu potražiti u njihovoj pravnoj službi. Zamislite u takvoj situaciji da ne možete uraditi osnovne nalaze, a ne smijete ponovo ostati u drugom stanju da vam se ne bi desilo isto”, kazala je naša sagovornica.

Iako doktorica Vegar-Zubović ističe da KCUS, u situaciji kada nije u mogućnosti uraditi laboratorijsku pretragu ili pregled, na zahtjev pacijenta isti dan izdaje potvrdu, Adela Osmanović tvrdi da joj odbijaju dati potvrdu uz opravdanje da nije hitan slučaj, a na Klinici za nuklearnu medicinu nema reagenasa za vitamin D i prolaktin.

“Nisam ja jedina koja mora raditi nalaz zbog četiri spontana pobačaja. Meni je svaka minuta bitna da bih se ostvarila kao majka. Odem po uputnicu u dom zdravlja, na DIP-u nemaju reagens, stalno zovem, idem. Istekne uputnica pa moram po novu. I tako evo već tri godine. Neću da idem kod privatnika, zašto mi se odbija od plate? Ili će mi uraditi nalaz ili će mi izdati potvrdu. Mi im dajemo platu, a oni nas tjeraju kod privatnika”, kazala nam je Adela.

Klinika za mikrobiologiju od aprila nema reagens za test na H. Pylori bakteriju.

“Taj nalaz privatno košta 20 KM. Reagens za vitamin D privatno košta 60 KM. Osim toga, reagense za tromjesečni šećer nisu imali cijelo ljeto”, kaže za Klix.ba N. B. (identitet poznat redakciji).

Ukoliko KCUS nema reagense za određenu pretragu pacijent, uz kopiju nalaza doktora i uputnicu, na protokol KCUS-a predaje zahtjev za izdavanje potvrde koja bi putem pošte trebala biti dostavljena u roku 7-10 dana. Nakon toga, potvrdu, originalni račun iz privatne ordinacije ili klinike, uputnicu iz doma zdravlja, CIPS-ovu prijavnicu, kopiju prve i druge strane te stranice sa ovjerom zdravstvene knjižice, kao i popunjen formular koji dobijete u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS predate na protokol ZZO i novac bi trebao biti refundiran u roku od 45 dana, također poštanskim putem. Dakle, ako uzmemo u obzir da KCUS plaća poštarinu i da Zavod zdravstvenog osiguranja privatnicima plaća troškove i poštarinu, nameće se sasvim logično pitanje – zar ne bi bilo jeftinije i lakše jednostavno nabaviti reagense?

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 29.11.2016. u 09:49