Izvori moderne bosanskohercegovačke državnosti se nalaze u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi

tačno.net
Autor/ica 25.11.2013. u 09:48

Izvori moderne bosanskohercegovačke državnosti se nalaze u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi

Na sedamdesetu godišnjicu prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, Našoj stranci stalo je da podsjeti da se izvori moderne bosanskohercegovačke državnosti ne nalaze u institucijama srednjovjekovnog feudalizma ili orijentalnih despotija već u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi vođenoj u Drugom svjetskom ratu.

Danas neke snage u našem društvu umanjuju ili čak potpuno negiraju značaj ovog epohalnog događaja, zato što negiraju i samu Bosnu i Hercegovinu i njenu državnost. Taj stav je jasan i nedvosmislen, ne sadrži ništa novo i pomaže svima koji misle drukčije da raspoznaju svoje političke protivnike. Ali jednaka opasnost dolazi i od snaga koje ZAVNOBiH obilježavaju iz taktičkih razloga, instrumentalizirajući njegov simbolički kapital u pokušajima da legitimiraju svoje kratkovide i štetne dnevnopolitičke projekte.

Historijska je činjenica da je glavni nosilac antifašističke borbe u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji bila komunistička partija, i da je povijest dala svoj sud o komunizmu i svim njegovim zastranjenjima. Danas dio političke klase, uz podršku javnog mnijenja koje nastoji da kontrolira, nekritički uklanja sve tragove komunističke komponente antifašističkog pokreta, prije svega u simboličkoj ravni “priznavanja važnosti”: ulicama, trgovima i ustanovama oduzimaju se imena skojevaca, ilegalaca i žrtava fašizma, i nazivaju se po minornim piscima, anonimnim ličnostima i teolozima koji ispunjavaju jedini uslov da nisu bili komunisti. Na taj način se Bosna i Hercegovina, koja na deklarativnoj razini stalno potvrđuje svoje evropsko opredjeljenje, institucionalno distancira od antifašizma, jedine savremene evropske tekovine koja je na početku ovog XXI. stoljeća još uvijek nesporna.

“Posebno nas žalosti praksa političkih formacija nastalih uzastopnim preobražajima Saveza komunista BiH, formacija koje su, u skladu sa zahtjevima epohe, djelomično prilagodile komunističku ideologiju, u potpunosti zadržale komunističku imovinu i potpuno odbacile komunistički moral. Kada čelnici tih stranaka, koji su doprinijeli potpunom korumpiranju bosanskohercegovačkog društva, objašnjavaju zbog čega bi današnjoj Bosni i Hercegovini odgovarala rješenja koja je ZAVNOBiH nudio, zaboravljaju da bi u zavnobihovsko vrijeme oni sami, zbog svega što su uradili – u jednoj optimističkoj perspektivi – završili na dugogodišnjoj robiji”, izjavio je Tarik Haverić, član Političkog savjeta Naše stranke.

tačno.net
Autor/ica 25.11.2013. u 09:48