Otvorena izložba autorice Mirjane Nikolić

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 12:50

Otvorena izložba autorice Mirjane Nikolić

Međunarodna ekumenska izložba Teodorine ikone autorice Mirjane Nikolić iz Pančeva upriličena je sinoć u Maloj galeriji Sv. Ante u Sarajevu.

O izložbi su govorili: Drago Bojić, Mirjana Nikolić, Marinko Pejić, Dražen Zetić i Marko Oršolić.

“U našim južnoslavenskim društvima koja su opterećena i vjerskim podjelama i neprijateljstvima, projekti kao što je Međunarodna ekumenska izložba Teodorine ikone beogradske umjetnice Mirjane Nikolić potiču stvaralačko susretanje razlika, relaksiraju konfesionalne odnose i svjedoče o mogućnosti i nužnosti suživota”,  rekao je Drago Bojić, direktor IMIC-a.

Drago Bojić

“U svojim ikonama autorica Mirjana Nikolić uspješno spaja tradiciju i suvremenost. Ne odustaje od kanonske i opće ikonografske simbolike, ali je izriče na jedan suvremen i sebi svojstven način, naročito upotrebom tehnike kolaža, koja se može u određenom smislu smatrati preobraženom, osuvremenjenom tehnikom drevnog mozaika”, kazao o ovoj postavci Marinko Pejić, profesor na Franjevačkoj teologiji.

Marinko Pejić

”Izložba se sastoji od 49 ikona koje su rađene u likovnoj tehnici kolaž, odnosno nastala je lijepljenjem sitnih dijelova na podlogu. Koristila sam blage boje univerzuma kojima sam htjela približiti sveto i lijepo, blisko i nedokučivo”, kazala je Nikolić za Fenu.

Mirjana Nikolić

Naglasila je da je svjetlost glavni misaoni sadržaj ikona, jer se kaže “da će pravednici zasjati kao sunce”.

Nikolić je naglasila da se izložba zove “Teodorine ikone” prema vizantijskoj carici Teodori II koja je zaslužna za prekid proganjanja onih koji su pravili ikone u prvoj polovini devetog stoljeća dodajući da se od tada ikonografija nesmetano razvija.

Hrvatski književnik i fotograf Dražen Zetić kazao je da su u ovoj izložbi zastupljene sve ikonografske škole koje su nastale u posljednjih 1.500 godina.

Dražen Zetić

”Ideja i poruka ove izložbe je okosnica mira. Ovo je prvi put da je neko u istoriji u bilo kojoj galeriji na svijetu ikone prikazuje u tehnici kolaž i zbog toga je ova izložba od izuzetnog značaja”, objasnio je Zetić.

Izložbu je zvanično otvorio fra Marko Oršolić.

Marko Oršolić i Drago Bojić

Izložba je otvorena za posjetitelje od 8 do 18 sati do 6. travnja.

Foto: M.G.

svantosarajevo.org/fena

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 12:50