INTERVENCIJA U PROSTORU “ONI SU MI! MI SMO ONI!“ DANAS OTVARA DVADESET I PRVI MODUL MEMORIJE

tačno.net
Autor/ica 8.4.2016. u 09:19

INTERVENCIJA U PROSTORU “ONI SU MI! MI SMO ONI!“ DANAS OTVARA DVADESET I PRVI MODUL MEMORIJE

Intervencijom u prostoru “Oni su mi! Mi smo oni!“ autora Velije Hasanbegovića, jučer je na Ajfelovom mostu u Sarajevu zvanično otvoreno dvadeset i prvo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije. Nastavljajući tradiciju njegovanja kulture sjećanja, program će trajati sve do 9. maja, a sadržavat će igranje predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i jednu radio dramu. Svi sadržaji inspirisani su umjetničkim djelima koja su nastala u ratu ili govore o ratovima širom svijeta.

Najavljujući ovogodišnji program, umjetnički rukovodilac Modula memorije, Nihad Kreševljaković, istakao je da je centralna tema programa žena. “Ovogodišnji program tematizira ulogu žene u radikalnim uvjetima i zbog toga se dobar dio sadržaja bavi ženama ili su autorice sadržaja žene. Rachel Corrie o kojoj ćemo govoriti ove godine je sigurno personifikacija ženskog herojstva u ratu. Mislim da je program tematski zanimljiv i zato pozivam građane i građanke da budu dio ovogodišnjeg Modula Memorije“, rekao je Kreševljaković te izrazio punu podršku ideji nastanka Muzeja ratnog djetinjstva koji je prema njegovim riječima potreban i Sarajevu i cijelom svijetu.

Kao dio programa, Muzej ratnog djetinjstva će od 04. do 14. maja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine publici predstaviti svoju prvu izložbu koju će činiti predmeti koje su građani i građanke dostavili u proteklih nekoliko mjeseci. “Drago mi je što će se prva aktivnost Muzeja ratnog djetinjstva održati u okviru Modula Memorije. Muzej i Modul imaju isti misiju, a ovom izložbom želimo motivisati građane i građanke da ostave dio svog ratnog iskustva u Muzej. Svi oni koji nam se u narednih sedam dana jave sa nekim predmetom će možda i sami učestvovati u izložbi“, naveo je inicijator osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović, te podsjetio da Muzej i dalje čeka rješenje svog statusa i pronalazak adekvatnih prostorija u gradu.

Kao jedna od prvih aktivnosti Modula memorije, predstava “Stanja šoka“ mlade autorice Mirne Dizdarević, izvedena će biti večeras u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 20 sati. Predstava se bavi traumama koje su prisutne na ovim prostorima i dvadeset godine nakon rata. “Priča se bavi PTSP-om kao fenomenom koji je prisutan danas i koji će biti prisutan i u narednim godinama na našim prostorima. Bilo mi je jako interesantno raditi na tekstu koji je napisan prije više od dvadeset godina, a koji je i danas jako aktuelan. Mislim da smo nakon ove predstave svi u ekipi shvatili koliko je bitno da prestanemo prenositi ratnu negativu na našu djecu i da im omogućimo da budu slobodni od toga“, istakla je Dizdarevićeva te dodala da naše društvo ima više stanja šoka i da je potrebno izaći iz njenih okvira.

Ulaz na sve sadržaje Modula memorije je slobodan, osim pozorišnih predstava.

tačno.net
Autor/ica 8.4.2016. u 09:19