Hrvatska bez odluke o nuklearnom otpadu na bh. granici

tačno.net
Autor/ica 8.5.2015. u 13:04

Hrvatska bez odluke o nuklearnom otpadu na bh. granici

Hrvatska razmatra mogućnost izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško nedaleko od granice s BiH.

Hrvatska još nije donijela odluku o zbrinjavanju nuklearnog otpada na području općine Dvor uz granicu s Bosnom i Hercegovinom za što treba utvrditi više dokumenata i strategija te o odlaganju otpada postići suglasnost sa susjednom državom, stoji u reagiranju iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu.

Vlasti BiH ovoga su tjedna i službeno zatražile informaciju od Zagreba o odlagalištu radioaktivnog i nuklearnog otpada te izrazile protivljenje da se izgradi na samoj granici s Hrvatskom.

“Obzirom na veliki publicitet u bh. medijima zbog navodnog skladištenja radioaktivnog otpada u općini Dvor u Republici Hrvatskoj, želimo obavijestiti bh. javnost da odluka o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora istrošenog nuklearnog otpada još nije donesena”, navodi se u reagiranju hrvatskog veleposlanstva u BiH.

Pojašnjava se da je Hrvatska, kao i ostale države članice Europske unije, po direktivama Vijeća EU u obvezi donijeti nacionalne dokumente o sigurnosnom gospodarenju radioaktivnim otpadom i iskorištenim izvorima ionizirajućeg zračenja, koji su nastali dugogodišnjom primjenom u medicini, industriji, znanosti.

Obećali prekogranične konsultacije

Državni ured za radiološku i nuklearnu sigurnost treba izraditi nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada za što je pak, prema Zakonu o zaštiti okoliša, potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a prije utvrđivanja konačnog prijedloga i njegova službenog prihvaćanja.

“Obavještavamo bh. javnost da postupak strateške procjene utjecaja na okoliš još nije započeo, niti je izrađen spomenuti nacionalni program”, ističe se u priopćenju.

Pri tome će hrvatske vlasti, pojašnjavaju iz Veleposlanstva, u donošenju ovih dokumenata uključiti sva nadležna tijela te ostvariti prekogranične konzultacije, ali i potpisati sporazum između dviju država o suradnji na području zaštite okoliša i održivog razvoja.

Protivljenje iz BiH

Pojašnjenje od Republike Hrvatske o mogućoj izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško nedaleko granice s BiH prije nekoliko dana zatražila je Regulacijska agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DARNS).

Iz te agencije su upozorili kako je Hrvatska o odlagalištu bila dužna informirati i BiH prema kojoj postoji mogućnost negativnog utjecaja.

Po njima, Hrvatska i Slovenija, koje su ravnopravne suvlasnice nuklearke Krško,trebale bi riješiti probleme tako da radioaktivni otpad i nuklearno gorivo ostanu u blizini objekta gdje je i proizvedeno, a ne da se odlagalište gradi na granici sa BiH.

Ranije su vlasti bh. entiteta Republika Srpska i općine Novi Grad, koja se nalazi nasuprot Dvoru, najavile snažno protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na granici s BiH.

aljazeerabalkans.net

tačno.net
Autor/ica 8.5.2015. u 13:04