DF: Pozivamo Izetbegovića da ispuni obećanje o 100.000 radnih mjesta

tačno.net
Autor/ica 10.6.2015. u 07:06

DF: Pozivamo Izetbegovića da ispuni obećanje o 100.000 radnih mjesta

Ministri DF-a u Vladi FBiH i Milan Dunović potpredsjednik FBiH održali su pres konferenciju na kojoj su jasno ponovili da većina u Federalnom parlamentu ne postoji, piše bh. novinska agencija Patria.

Aleksandar Remetić, ministar trgovine, kazao je da oni više nisu mogli biti u Vladi koja radi nezakonito, a direktno pod naredbama premijera Fadila Novalića.

– Ministri iz DF-a neće se pojaviti na sjednici Vlade i tako poslužiti kao smokvin list za nastavak pljačke javnog sektora u režiji SDA i HDZ-a. Svi znamo da suština nije u četiri glasa ministara DF-a za tobožnju agendu. Uredbu kojom su državnu imovinu uknjižili na svoje stranačke centrale SDA i HDZ su usvojili bez DF-a te na isti način mogu usvojiti i reformsku agendu – istakao je Remetić.

Još uvijek ministar trgovine, ponovio je da su i oni u DF-u privrženi britansko-njemačkoj inicijativi i reformama za BiH.

– SDA pozivamo da nakon 23 godine na vlasti od proteklih 25 konačno preuzme odgovornost za katastrofalno stanje u kojem se zemlja nalazi – dodao je Remetić.

Ponovo su iz DF-a iskoristili priliku i pozvali premijera Novalića ili da podnese ostavku ili započne proces pravljenja nove većine u cilju ispunjenja Izetbegovićevog obećanja o 100.000 radnih mjesta u preostalih 3,5 godine. Istaknuto je da im DF u tome kao ni u provođenju reformi neće stajati na putu.

Reuf Bajrović, ministar energije, rudarstva i industrije odgovarajući na pitanje zašto SDA uporno tvrdi da je DF njihov partner kazao je da ga sve ovo podsjeća na period naše histroije, a kada je Željko Komšić istupio iz SDP-a.

– Mi smo mislili da SDA ima neki plan, ali očito smo pogriješili – istakao je Bajrović te se dotakao i Unis Tools-a čiji radnici već danima štrajkuju ispred zgrade Vlade FBiH.
– Jučer sam razgovarao s tim radnicima i rekao da mi više nemamo ingerecije nad njima. Žao mi je ali mi im više ne možemo pomoći – istakao je Bajrović.

Na pitanje novinara jesu li radnici upravu što sumnjaju da se Unis Tools nezakonito stavlja pod stečaj, Bajrović je kazao:

– Ko sam ja da kažem da radnici nisu upravu. Ja sam tu tek neko vriejme, a oni toliko godina rade u ovoj firmi. Stečaj jeste nezakonit, ali mi nažalost tu više ništa ne možemo.

Također, ministri DF-a su poručili da neće još dugo ostati na ovim funkcijama, ali zbog savjeta pravnog tima ne mogu precizirati vrijeme kada će ponuditi ostavke.

Milan Dunović, potpredsjednik FBIH je pak istakao da će on zbog specifičnosti funkcije koju obavlja ostati na vlasti da bi mogao podnositi apelacije kao što je uradio danas kada je Ustavnom sudu podnio apelaciju zbog Uredbe, koja je kako je Dunović plastično objasnio, uputa kako se zakon koristi

Patria

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 10.6.2015. u 07:06