Danas je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 15.4.2013. u 09:03

Danas je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Danas, na godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, pozivamo sve građane naše zemlje da odaju počast svim herojima koji su dali svoje živote da bi mi danas bili slobodni. Armija RBiH je formirana i opstala kao jedina zvanična i legalna oružana snaga u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj bio očuvanje Bosne i Hercegovine u njenim granicama, te zaštita njene suverenosti i neovisnosti.

Armija Republike Bosne i Hercegovine okupila je sve patriote, koji su zajedno stali na prvi front odbrane Republike, bez obzira na etničke, vjerske ili druge razlike. Dijelili su ideju slobodne i nezavisne države, te su pod zlatnim ljiljanima branili narod kojem je druga strana otvoreno prijetila nestankom i uništenjem.

Pozivamo mlade generacije da čuvaju sjećanje na časnu i hrabru Armiju Republike Bosne i Hercegovine, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države Bosne i Hercegovine. Prisjetimo se svih onih najboljih ljudi, onih kojih više nema, te preuzmimo odgovornost za nastavak njihove misije, koja nikada nije bila mržnja i osveta, već put pravde i istine.

Koristimo ovu priliku da pozovemo Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da nastave raditi na utvrđivanju individualne odgovornosti za gubitak svakog nevinog ljudskog života, vjerujući da samo tako možemo izbjeći pokušaje izjednačavanja zločina te sačuvati dostojanstvo i sjećanje onih koji su časno pali za domovinu.

Historija neka pamti da su borci Armije RBiH ustali protiv osmišljenog i organiziranog plana za genocid nad nesrpskim stanovništvom, ali i ne samo to. Oni su ustali kao predstavnici jedne vizije Bosne i Hercegovine, kao nezavisne i suverene države ravnopravnih i slobodnih, protiv druge vizije, koja se temeljila na  njenom nestanku i borbi do potpunog uništenja.

Građanska Koalicija “Prvi Mart”

tačno.net
Autor/ica 15.4.2013. u 09:03