Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?

tačno.net
Autor/ica 8.12.2015. u 15:27

Izdvajamo

  • „Mehanizam koordinacije nivoa vlasti je dokument od najvećeg značaja za BiH, jer su neusaglašenosti različitih nivoa vlasti i blokade funkcionalnosti države koje se pokreću zbog dnevnopolitičkih pitanja jedan od najvećih problema ove države. Ako imamo u vidu dosadašnju Čovićevu politiku da u BiH trebaju biti tri etnička politička bloka, koji će kontrolisati tri etnički krojene teritorije, a da svaki od njih na 'zajedničkom' nivou ima pravo veta, onda možemo pretpostaviti da je nacrt mehanizma koordinacije krojen u tom smjeru“, dodala je.

Povezani članci

Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?

Pozivamo aktere, kako gospodina Čovića tako i njegovog koalicionog partnera gospodina Izetbegovića, da čim prije informišu bh. javnost o sadržaju obećanja koja se daju iza zatvorenih briselskih vrata

Povodom najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će predstavnicima EU potvrditi da u BiH postoji dogovor o mehanizmu koordinacije, oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

„Gospodin Čović kaže da će u Briselu prezentirati prijedlog mehanizma koordinacije, što bi bilo dobro kad bi javnost i građani BiH bili upoznati s tim prijedlogom. On je u formi nacrta prošao proceduru na Vijeću ministara, ali nije pušten u bilo kakav vid javne rasprave. Kada predsjedavajući Predsjedništva kaže da će on izaći pred EU lidere sa ‘gotovim’ ili ‘skoro gotovim’ prijedlogom da li to onda znači da mišljenje građana i javnosti neće imati nikakav utjecaj na konačni sadržaj, i da će to što on u Briselu predstavi biti zadnja riječ neovisno o tome šta građani BiH misle?“, kazala je Ćudić.

„Mehanizam koordinacije nivoa vlasti je dokument od najvećeg značaja za BiH, jer su neusaglašenosti različitih nivoa vlasti i blokade funkcionalnosti države koje se pokreću zbog dnevnopolitičkih pitanja jedan od najvećih problema ove države. Ako imamo u vidu dosadašnju Čovićevu politiku da u BiH trebaju biti tri etnička politička bloka, koji će kontrolisati tri etnički krojene teritorije, a da svaki od njih na ‘zajedničkom’ nivou ima pravo veta, onda možemo pretpostaviti da je nacrt mehanizma koordinacije krojen u tom smjeru“, dodala je.

„Navedenoj mogućnosti govori u prilog i to što se dokument krije od bh. građana, jer Čović i njegovi federalni koalicioni partneri jako dobro znaju da je većina građana protiv takve koncepcije i da može biti usvojen samo tajno, daleko od očiju javnosti. U svakom slučaju, pozivamo aktere, kako gospodina Čovića tako i njegovog koalicionog partnera gospodina Izetbegovića, da čim prije informišu bh. javnost o sadržaju obećanja koja se daju iza zatvorenih briselskih vrata“, zaključila je Sabina Ćudić.

tačno.net
Autor/ica 8.12.2015. u 15:27