Ćudić: Da li će nakon imenovanja Poplašena, bh. vlasti postaviti Šešelja za šefa Direkcije za EU integracije BiH?

tačno.net
Autor/ica 11.11.2015. u 12:15

Ćudić: Da li će nakon imenovanja Poplašena, bh. vlasti postaviti Šešelja za šefa Direkcije za EU integracije BiH?

Povodom odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o imenovanju Nikole Poplašena na mjesto člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH, oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

„Odluka o imenovanju deklarisanog četničkog vojvode u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH dokazuje koliko je zapravo vladajuća koalicija opredijeljena za evropski put BiH. Državnoj narodnjačkoj koaliciji puna su usta Evropske unije i Reformske agende, a onda kada treba povući konkretne poteze desi se da kao osobu, koja treba da provodi reforme i usklađuje visoko obrazovanje sa evropskim standardima, odrede Poplašena čiji je stav da je Evropska unija Četvrti rajh kojem je namjera da izvrši genocid nad srpskim narodom. Da li da, nakon ovoga, očekujemo postavljanje Vojislava Šešelja za šefa Direkcije za EU integracije BiH, ili nešto slično, jer granice ideološke nazadnosti vladajuće koalicije više je nemoguće odrediti“, kazala je Sabina Ćudić.

„Da bi provođenje Reformske agende imalo stvarnog učinka, pored legislativnog usklađivanja BiH sa EU, potrebna je i kadrovska reforma. Mjesta u institucijama od reformskog, od državnog značaja trebali bi preuzeti ljudi, koji imaju kako profesionalni tako i moralni kredibilitet za to. Trenutna situacija, u kojoj na dan kad izaslanici Evropske komisije podnose Izvještaj o napretku BiH, vladajuća koalicija imenuje četničkog euroskeptika koji je tokom 90-ih bio pripuz Vojislava Šešelja i inspirator zločina – za što, uzgred, nije bio procesuiran niti se izvinio žrtvama – govori da desničarska vladajuća koalicija shvata reforme kao mrtvo slovo na papiru, koje im služi kao dimna zavjesa za provođenje svojih retrogradnih namjera“, zaključila je.

tačno.net
Autor/ica 11.11.2015. u 12:15