Cannes: Danis Tanović dobio nagradu EU Media Prize za naredni film

tačno.net
Autor/ica 12.5.2014. u 10:52

Nagrada Prix Media se dodjeljuje scenaristi i producentu filmskog projekta koji ima najbolji potencijal na box-officeu

Oskarom nagrađeni bh. režiser Danis Tanović je dobitnik nagrade EU Prix Media za 2014. godinu za svoj naredni film “Šta gledaš?”, čija je radnja smještena u Sarajevo 20 godina nakon rata.

Nagrada Prix Media se dodjeljuje scenaristi i producentu filmskog projekta koji ima najbolji potencijal na box-officeu. Prethodni dobitnici su bili Asghar Farhadi 2012. i Thomas Vinterberg 2013. godine.

Tanoviću će nagradu dodijeliti Androulla Vassiliou, komesarka EU za obrazovanje, kulturu, sport, medije i mlade. Nagrada će proslavljenom bh. režiseru, ko-scenaristi Predragu Kojoviću i producentici Amri Bakšić Ćamo biti dodjeljena u subotu na Filmskom festivalu u Cannesu.

Radnja filma smještena je u Sarajevo i bavi se porastom kriminala i korupcije 20 godina nakon kraja rata u bivšoj Jugoslaviji. Radnja prati priču dvojice mladića koji se sukobljavaju s bratom najmoćnijeg gradskog kriminalca.

Tanović je najveći uspjeh ostvario 2001. godine kada je njegov prvi film “Ničija zemlja” nagrađen Oskarom. Scenario tog filma je proglašen najboljim na Filmskom festivalu u Cannesu iste godine.

Njegovo posljednje ostvarenje “Epizoda u životu berača željeza” je dobio nagradu žirija i Srebrenog medvjeda na 63. Međunarodnom filmskom festuvalu u Berlinu.

AA

tačno.net
Autor/ica 12.5.2014. u 10:52