Bajtal: Napredovali smo u svojoj propasti, otišli smo još dalje

tačno.net
Autor/ica 29.1.2016. u 10:49

Bajtal: Napredovali smo u svojoj propasti, otišli smo još dalje

Foto: klix

Knjiga pokušava epistemološki skenirati i pokazati aktualnu “filozofiju” idejno i socijalno psihološki zamršenog spleta odnosa koji, na opšte čuđenje modernog svijeta (i uprkos očiglednoj pauperizaciji društva i sveopštem narodnom nezadovoljstvu) na politikantski-nacionalno podgrijavanoj bh sceni, kontinuirano, već petnaestak godina, održavaju kriminogeno-prevarantsku strukturu tro-etno-nacionalne vlasti.   

Knjiga “Al tempo”, autora Esada Bajtala,  objavljena je u izdanju “Rabic” Sarajevo, predstavljena je sinoć u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Knjiga je zbirka javnih nastupa i tekstova Esada Bajtala, a po riječima autora posvećena je bh. stvarnosti i nastala je iz potrebe da kaže ono šta misli o toj temi. Naslov “Al tempo” proizlazi iz oblasti muzike i znači strogo po taktu.

b4

“Taj obavezni i neizbježni takt jeste ono čime se ova knjiga bavi. To su koraci koji su nametnuti prije dvadesetak i više godina, po kojima živimo i tempo i takt kojim idemo u propast. Knjiga je prvi put objavljena 2007. godine kod drugog izdavača, ali je danas, nažalost čitljivija, realnija i razumljivija nego prije devet godina”, kaže na predstavljanju knjige Bajtal. “Napredovali smo u svojoj propasti, otišli smo još dalje”, naglasio je.

“Knjiga pokušava epistemološki skenirati i pokazati aktualnu “filozofiju” idejno i socijalno psihološki zamršenog spleta odnosa koji, na opšte čuđenje modernog svijeta (i uprkos očiglednoj pauperizaciji društva i sveopštem narodnom nezadovoljstvu) na politikantski-nacionalno podgrijavanoj bh sceni, kontinuirano, već petnaestak godina, održavaju kriminogeno-prevarantsku strukturu tro-etno-nacionalne vlasti”, dodao je Bajtal.

160128150.5_xxl

“Moje čitanje ovog rukopisa, sa pozicije srodne duše, vidi i više od teksta. Vidi neobičnog usamljenika među omiljelim mnoštvom dragocjenih knjiga koje mu pružaju vidike nad nepreglednim znanjima i podaruju neslućena iskustva. Ni u kakvom radnom odnosu, slobodnolebdeći bosanski intelektualac, srčano vezan jedino za asocijaciju sebi SRODNIH ne htijući, ali primoran krvavim i neljudskim zbivanjima u posljednjem desetljeću, Esad Bajtal isijava samosvijest čovjeka koji je duboko svjestan svih odnosa prema sebi i opće rutine koja nas tlači u labirintima bezizlaznosti, ne priznajući poraz i besmisao, premda će sa sebi srodnima ponoviti LELEK SEBRA sačuvan u tragici filozofema STRANCA: “Tužno je biti stranac u vlastitoj domovini”.”A ja to jesam! Esad Bajtal je čovjek koji stoji pored doline suza i opisuje šta se to s vrjednotama BiH zbiva. Svakodnevno smo svjedoci žestokog napada i kršenja tradicionalnih vrjednota BiH”, kazao je na promociji profesor Vladimir Premec.

b3

Prof. dr. sc. Esad Bajtal, jedan od vodećih intelektualaca Bosne i Hercegovine, objavio je niz knjiga – među kojima: “Za i protiv tolerancije”, “Filozofski temelji psihologije”, “Duplo golo”, “Manje do ništa”, “Država na čekanju”, “Bosanski diogen”, “Govor tame” i “Sevdalinka alhemija duše”….

tačno.net
Autor/ica 29.1.2016. u 10:49