BROJNA GOSTOVANJA U OKVIRU JUNSKOG REPERTOARA SCENE MESS

tačno.net
Autor/ica 2.6.2015. u 13:03

BROJNA GOSTOVANJA U OKVIRU JUNSKOG REPERTOARA SCENE MESS

Scena MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS publici će u mjesecu junu predstaviti pet predstava koje će ukupno imati deset igranja u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Budvi, Somboru te u Torinu i Racconigiju u Italiji. Repertoar će zvanično u Narodnom pozorištu Tuzla u srijedu 03. juna, otvoriti izvedba trilogije “Janje/Kokoš/Orao“. Nastavljajući tradiciju promocije svih pozorišnih struka, Scena MESS će juni obilježiti kao mjesec režije.

Pored tuzlanskog igranja, trilogija koju su režirale Anica Tomić, Selma Spahić i Ana Tomović će se predstaviti i publici u Mostaru u petak 05. juna, te Banjoj Luci u subotu 13. juna, a sva igranja su zakazana za 19 sati. Redovna igranja će imati i Babilonia teatri sa predstavom “Jesus“, u srijedu 10. juna u teatru Gobetti u Torinu i u utorak 23. juna na festivalu “La Fabbrica delle Idee“ u Racconigiju. Predstava Dine Mustafića, “Mali mi je ovaj grob“, u Kamernom teatru 55 će igrati u četvrtak 04. i petak 05. juna, dok će svoje gostovanje na festivalu “Pozorišni maraton“ u Somboru imati u petak, 19. juna. Svoje gostovanje ovog mjeseca će imati i predstava Borisa Liješevića, “Brašno u venama“, koja će se publici predstaviti na festivalu “Grad teatra“ u Budvi, u utorak 30. juna. Junski repertoar u Sarajevu će se završiti u petak, 26. juna u Kamernom teatru 55, izvedbom predstave Aleša Kurta “Koncert ptica“.

Ističući kako trilogija “Janje/Kokoš/Orao“ pokušava detektirati tragove prošlosti koji su definirali našu sadašnjost, režiserka komada “Janje“, Anica Tomić, navela je da se raduje turneji i novim igranjima trilogije. “Izuzetna mi je čast što sam mogla sarađivati sa regionalnim saradnicima, uspostaviti sjajan kreativni i misaoni dijalog. Trenutno se veselim turneji i premijerama koje slijede, mislim da je ovo bitan projekt za regiju i da cijela trilogija upravo radi na zbližavanju i pomicanju misaonih i duhovnih granica koje su nažalost u ovim prostorima u zadnjim desetljećima bile razrušene“, rekla je Tomićeva te pozvala publiku u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli da pogledaju najveću regionalnu teatarsku koprodukciju.

MESS2015_Repertoar_06

tačno.net
Autor/ica 2.6.2015. u 13:03