Neredi u Banjoj Luci, vlast u RS-u ne odustaje: Glasanje o zakonu o radu po hitnom postupku

tačno.net
Autor/ica 28.12.2015. u 21:16

Neredi u Banjoj Luci, vlast u RS-u ne odustaje: Glasanje o zakonu o radu po hitnom postupku

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražila je pauzu nakon što je skupština odbila zahtjev da se poslanici izjašnjavaju u redovnoj proceduri o Prijedlogu zakona o radu i Prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, saznaje Klix.ba.

Vlasti u RS-u insistiraju da se o prijedlozima zakona izjasne po hitnom postupku, a sa 44 glasa “za” usvojen je dnevni red sjednice NSRS-a nakon čega je data pauza u trajanju od 10 minuta.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić prije izjašanjavanja o dnevnom redu molila je u sali NSRS zastupnike da ne podrže usvajanje dnevnog reda.

Kako saznajemo postoji vjerovatnoća i da će opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske fizički blokirati radno predsjedništvo u entitetskom parlamentu kako bi spriječili glasanje o prijedlozima zakona u hitnoj proceduru.

Dragan Čavić i Adam Šukalo najavili su da će po svaku cijenu pokušati spriječiti održavanje sjednice NSRS. Rekli su da će to činiti, po cijenu da ih fizički odstrane iz parlamenta.

Policija je uspjela ponovo formirati kordon nakon što su ga okupljeni radnici ispred zgrade entitetskog parlamenta blokirali i to zbog toga što se Vlada RS-a na čijem se čelu nalazi premijerka Željka Cvijanović odlučila oglušiti na njihove zahtjeve.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović informisao je predsjednicu Saveza sindikata RS da je premijerka RS-a Željka Cvijanović ovlastila dva potpredsjednika Vlade i resornog ministra Milenka Savanovića da razgovaraju sa sindikatom.

Kasipović je rekao da mu je telefon uključen i pozvao Savez sindikata da ga pozovu ukoliko se odluče na razgovore. Mišić je rekla da ne želi da počne Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prije nego što bude obavljen taj razgovor, ali Kasipović je odgovorio da o tome ne odlučuje Vlada, nego parlament RS-a.

Prethodno je Mišić zatražila da premijerka Cvijanović razgovara sa predstavnicima Saveza sindikata što je Cvijanovićka odbila.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač upozorio je na ulazu u Narodnu skupštinu Republike Srpske Ranku Mišić da ne može pozivati okupljene sindikalce na nasilje i nasilan ulazak u zgradu parlamenta, jer bi za to mogla snositi odgovornost.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 28.12.2015. u 21:16