Bajtal: Pobjeda Izetbegovića je bila očekivana, protukandidati su demokratski ukras

tačno.net
Autor/ica 27.5.2015. u 10:18

Bajtal: Pobjeda Izetbegovića je bila očekivana, protukandidati su demokratski ukras

Pobjeda Bakira Izetbegovića u utrci za novog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) bila je očekivana i takav ishod predstavljan je javnosti kao jedini mogući izbor, rekao je za Klix.ba prof. dr. Esad Bajtal nakon proglašenja Bakira Izetbegovića novim predsjednikom SDA.

“Kritička javnost je doživljavala protukandidate kao neku vrstu demokratskog ukrasa i ništa više. Ono što se očekivalo jeste da će vlast otići u Izetbegovićeve ruke i to je sve. Što se tiče eventualne moguće promjene na političkom putu te stranke, i tu teško možemo očekivati nešto jer naprosto ljudska priroda je sazdana tako da uglavnom sve što radi, radi po inerciji starih navika. Navika je, a to psihologija dobro zna, druga priroda čovjeka”, rekao je Bajtal za naš portal.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović osvojio je 590, Šemsudin Mehmedović 159, a Irfan Ajanović četiri glasa. Bajtal ističe kako su u istinskim demokratskim utakmicama rezultati znatno tješnji.

“Stvarne pobjede u demokratskim društvima postižu se na oko 51-52 naspram 49-48. To su tijesne pobjede tamo gdje djeluje istinska demokratija. Meni se ipak čini da je ovo bilo ukrasne prirode. Da li će Mehmedović uspjeti pokrenuti sa svojim pristalicama neku novu struju unutar djelovanja same stranke, to ostaje da vidimo. Mada ja vjerujem da, bez obzira ko je u pitanju personalno, uglavnom svi slijede jedan i isti tok stranke do početka do danas”, rekao je Bajtal.

Istakao je da će Izetbegović nastaviti raditi i kreirati politiku ove stranke kao do sada jer je u SDA prisutan svih ovih godina, a eventualne promjene koje se dogode mogu biti samo “kozmetičke ili deklarativne prirode”.

Kongres SDA još traje, a slijedeće tačke su izbor zamjenika predsjednika SDA i osam potpredsjednika.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 27.5.2015. u 10:18