Ako se ne promijeni stanje, najmanji odziv izbjeglih i raseljenih u historiji

tačno.net
Autor/ica 1.6.2016. u 10:00

Ako se ne promijeni stanje, najmanji odziv izbjeglih i raseljenih u historiji

Koalicija „Prvi mart“ upozorava da ne postoji dovoljan interes javnosti, a ni političkih centrala u Sarajevu da se aktivno i ozbiljno radi na registraciji kako Srebreničana, tako ni svih drugih izbjeglih i prognanih za glasanje putem pošte. Istovremeno, upozoravaju da će se broj zvanično ‘raseljenih’ koji imaju pravo glasa prepoloviti.

Iz „Prvog marta“ napominju da se ozbiljnim radom 2014. broj glasova putem pošte povećao za 6 hiljada, te da će manjak podrške vladajućih struktura rezultirati vraćanjem stanja ‘na staro’, što se već može vidjeti u atmosferi koja vlada kada je u pitanju Srebrenica, ali i drugi gradovi širom RS-a.

Iz koalicije “Prvi mart” su uputili apel vlastima i zatražili aktivno uključivanje svih institucija, organizacija i izabranih predstavnika u rješavanje ovog pitanja. „Na Općim izborima 2014. napravili smo rast izlaznosti glasača u inostranstvu, pa je tada zabilježeno 16 405 glasova putem pošte.

Ako uporedite sa 2010. kada ih je bilo 10 713, odnosno 2006. kada ih je bilo 11 549, vidite da smo aktivnim radom prekinuli negativne trendove. S druge strane, ako pogledate glasove za odsustvo, gdje je većinom riječ o raseljenim licima u Federaciji, a na čemu mi nismo imali resurse da radimo zbog manjka saradnje i podrške, ali i zbog vađenja trajnih ličnih karata u Federaciji, imate opadanje od 2006. do 2014. sa 5393, preko 4356 do 4331 na posljednjim izborima.

To je zabrinjavajuće, a strahujemo da ćemo se na ovim lokalnim izborima vratiti negativinim trendovima i kod pošte, i kod raseljenih lica“, poručuju izvještaji „Prvog marta“. „Za područje Srebrenice na lokalnim izborima 2012. je bilo 390 važećih glasova poštom i 1176 glasova odsustva iz Federacije BiH. Da pojasnimo javnosti, raseljena lica iz Srebrenice imaju pravo na privremene lične karte koje traju dvije godine, te na osnovu njih mogu glasati za Srebrenicu u odsustvu, u opštinama gdje trenutno žive u Federaciji. Prošle su četiri godine od posljednjih izbora, tako da već znamo da će Srebrenica imati ozbiljan problem zbog lica koja su izvadila trajne lične karte u Federaciji, te koja praktično neće moći ostvariti biračko pravo u Srebrenici.” zaključuju u Prvom martu.

tačno.net
Autor/ica 1.6.2016. u 10:00