8. PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL OTVARA DIJALOG O GORUĆIM DRUŠTVENIM PROBLEMIMA

tačno.net
Autor/ica 29.10.2013. u 18:15

8. PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL OTVARA DIJALOG O GORUĆIM DRUŠTVENIM PROBLEMIMA

8. Pravo Ljudski Film Festival održat će se od 8. do 18. novembra, 2013. u Sarajevu i prikazat će stotinu dokumentarnih filmova iz više od 40 zemalja. Ove godine Zumiraj Prava program za mlade kao svojevrsna najava glavnog festivala održat će se od 08. do 11. novembra, dok će se glavni Pravo Ljudski filmski program održati od 13. do 18. novembra. Pored takmičarskog programa ekstra muros, selekcije re:versus koja donosi pregled najznačajnijih dokumentarnih filmskih ostvarenja sa svjetskih festivala, programa kratkih filmova kratki kung-fu, i onih inspiriranih umjetnošću arts&docs, fokus ovogodišnjeg Festivala je na filmskim kolektivima i prikazat će 23 filma nastala u periodu od 1950. do 2012. u sklopu programa Bilježimo ožiljke, kao da je u filmu revolucija… I ove godine ulaz na sve projekcije je slobodan kao rezultat misije Festivala da pristup kulturi bude otvoren svima.

Pravo Ljudski već osam godina pokušava uključiti javnost i inspirirati posjetitelje i posjetitljke ne samo na promišljanje društvenog i građanskog angažmana, već im približiti estetiku kreativnog angažiranog dokumentarnog filma, te različite forme audiovizuelne umjetnosti, vizualne komunikacije, neformalno obrazovanje, rasprave i aktivne razmjene», objasnila je Kumjana Novakova, kreativna direktorica ističući da je cilj Festivala promišljanje veza između umjetničkih, odnosno kulturno – umjetničkih praksi s političkim, ekonomskim, društvenim praksama, te moć obnove koju nezavisna umjetnost, ili tačnije, umjetnik i umjetnica, imaju.

Prvi put nakon šest godina, program za mlade Zumiraj prava održat će se od 08. do 11. novembra, izvan redovnog festivala i ponudit će 29 filmova, radionice i izložbu fotografija pristiglih na natječaj za najbolju Pravo Ljudski fotografiju na temu Imam Priču. «U takmičarskoj konkurenciji će biti 12 filmova, a žiri sačinjenih od 9 mladih ljudi će odlučiti o najboljem», najavila je Olja Latinović, koordinatorica Zumiraj prava programa. Kako je istakla na tradicionalni konkurs za najbolju Pravo Ljudski fotografiju stiglo je 467 fotografija od 60 mladih iz cijele BiH koji su na taj način predstavili probleme u svojoj lokalnoj zajednici. «Otvaranje programa za mlade Zumiraj Prava je 08. novembra u 18 sati i 15 minuta u kinu Meeting Point visokonagrađivanim dokumentarnim filmom Anton je ovdje, rediteljice Lyubov Arkus, te izložbom u galeriji Black Box u 20 sati», najavila je Latinović.

Posebno važna dimenzija ovogodišnjeg Zumiraj Prava programa jeste pitanje obrazovanja i odgoja i svojim programom će se fokusirati na edukatore i edukatorice, kao i na roditelje. «U našim filmovima prepoznat će se roditelji, predstavnici i predstavnice obrazovnog sistema, ali i mladi ljudi. Vjerujemo da će Zumiraj Prava biti pravo mjesto susreta za otvaranje dijaloga o gorućim problemima u našem društvu, gdje će se daleko od dnevnopolitičkih tumačenja govoriti o obrazovanju i odgoju», naglasila je izvršna direktorica Udruženja Pravo Ljudski, Monja Šuta-Hibert.

tačno.net
Autor/ica 29.10.2013. u 18:15