16-godišnji Emin Hodžić i 17-godišnji Adnan Mujić nagrađeni za najbolji startup projekt

tačno.net
Autor/ica 22.5.2014. u 08:00

16-godišnji Emin Hodžić i 17-godišnji Adnan Mujić nagrađeni za najbolji startup projekt

Proteklog je vikenda sarajevski HUB387 bio domaćin međunarodne konferencije #SarajevoFTW. Prvi dan konferencije održano je natjecanje startup projekata koje je ocjenjivao međunarodni žiri.

Pobjednici pitch takmičenja su 16-godišnji Emin Hodžić i 17-godišnji Adnan Mujić, sa svojim projektom LiteDocs. Hodžić i Mujić su inače članovi sarajevskog Bizoo projekta koji podržava USAID. Njihova nagrada je odlazak u London, gdje će u predstavljati svoj projekt razvijati na prestižnom Startup Alleyu koji je dio TechCrunch Disrupta u Londonu.

 

Emin Hodžić i Adnan Mujić, mladi pobjednici i ekipa mentora

Na drugom mjestu je bio projekt YuTransfer, a na trećem Live Good.

Članovi žirija koji su ocjenjivali neke od najvećih profesionalaca evropske startup Scene: Mike Butcher (Tech Crunch), Andrew Shannon (Startupbootcamp) Tobias Stone (University of Huddersfield), Vitaly M. Golomb (Ceed Valley Ventures, 500startups), te Ivan Brezak Brkan (Netokracija), Edin Saračević (HUB387),.

Oni su, također, razgovarali s mladim poduzetnicima koji su ušli u uži krug, dajući im savjete i veoma korisne povratne informacije.

Ovaj događaj će da postavi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na svjetsku IT mapu.” – izjavio je Mike Butcher, glavni i odgovorni urednik prestižnog portala za Startup novosti – TechCrunch, povodom konferencije #SarajevoFTW.

 

Mike Butcher (TechCrunch) daje uvodni govor 

“Cilj ovog skupa bio je promoviranje i podsticanje poduzetništva  i investicija u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi.” Istakao je Edin Saračević (HUB387)

Uz sarajevski HUB387 u organizaciji ovog događaja učestvuju partneri: Sida, USAID, Bizoo, Startupbootcamp Berlin, Netokracija, Teres Capital i Application Developers Alliance.

Osim poticaja mladim startup poduzetnicima, konferencija se bavila i pitanjima kako izgraditi lokalnu infrastrukturu koja podržava startup ekonomiju, te kako investirati u tehnologiju u BiH?

Nina Rawal, iz švedskog investicionog fonda Industrifonden je dodjelila nagrade za pobjednike “The challenge-a”, dok su Thomas Rajes ispred USAID-a, kao i Hamdija Jusufagić, glavni i odgovorni direktor švedskog System Verificationa izjavili svoju podršku lokalnoj IT zajednici.

Jak ekosistem podrške za mlade poduzetnike automatski privlači investitore, zato je važno da ujedinite snage.” – rekao je Tobias Stone, koji naglašava da su inicijative poput sarajevskih Bizooa i HUB-a 387 krucijalne za smanjenje nezaposlenosti među mladima i stvaranje novih prilika i radnih mjesta.

HUB387, domaćin ovog događaja, je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

Više informacija o HUB387 i NEST71 možete naći na www.hub387.com www.nest71.com

tačno.net
Autor/ica 22.5.2014. u 08:00