Komisija SDP BiH Sarajevo donijela odluku o smjeni Zornića

tačno.net
Autor/ica 26.9.2019. u 09:23

Komisija SDP BiH Sarajevo donijela odluku o smjeni Zornića

Kadrovska komisija Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Sarajevo održala je u srijedu uvečer hitnu sjednicu povodom dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina.

Na sjednicu je pozvan i Enver Zornić ali se nije odazvao pozivu.

Na osnovu uvida u dokumente koji su se pojavili u medijima i medijske reakcije Envera Zornića, Kadrovska komisija je donijela jednoglasne zaključke kojima se predstavnicima SDP BiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže da odmah smijene Envera Zornića sa pozicije direktora Kantonalno javno komunalnog preduzeća (KJKP) “Toplane”.

Kadrovska komisija traži također hitni ispis Envera Zornića iz evidencije članstva.

Predsjednik i članovi Kadrovske komisije SDP BiH Sarajevo nisu raspolagali predmetnim informacijama, niti su imali uvid u vojnu arhivu, ali zbog težine počinjenog djela smatraju se odgovornim za učinjeni propust i stoga podnose kolektivnu neopozivu ostavku, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo.

Kadrovska komisija upućuje i najiskrenije izvinjenje članovima porodica žrtava, članovima SDP-a i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Smjena Zornića će biti pokrenuta danas na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a na inicijativu ministara iz SDP BiH.

RSE

tačno.net
Autor/ica 26.9.2019. u 09:23