Važan test raspoloženja: Trumpovi republikanci doživjeli težak poraz u Kentakiju

Johannes Korge/Reuters
Autor/ica 7.11.2019. u 12:27

Važan test raspoloženja: Trumpovi republikanci doživjeli težak poraz u Kentakiju

Foto: Susan Walsh/ AP – Donald Trump (desno) Matt Bevin: Doživio poraz ali ga još nije priznao

Kentaki važi kao jako konzervativan, Donald Trump je 2016. nadmoćno pobijedio: Međutim na izborima za guvernera trijumfovao je sada demokrat. I u drugim saveznim državama odvija se to neočekivano loše za republikance.

Piše: Johannes Korge/Reuters
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Još veče prije izbora Donald Trump je stajao na bini u Leksingtonu i hvalio Matta Bevina. Istovremeno je predsjednik SAD poslao i upozorenje. Dosadašnji guverner ne bi smio na izborima u utorak izgubiti. Jer to bi, kazao je Trump, poslalo “stvarno loš signal” preko granica ove južne države. Sada izgleda upravo tako: Bevin nakon prebrojanih svih izbornih okruga ima 5.000 glasova manje od demokratskog izazivača Andy Besheara.

Republikanac Bevin se doduše još usteže da prizna poraz – rezultat je previše tijesan. Usto on spomnije navodne „neregularnsoti“ bez da bi bio konkretan. Ipak već sada može biti jasno: Ovaj izborni utorak je težak debakl za republikance i predsjednika. Na predsjedničkim izborima 2016. Trump je u Kentakiju imao prednost od 30 procenata.

Godinu prije slijedećih izbora za Bijelu kuću ovaj Mini-Super-Tuesday vrijednovan je kao slika raspoloženja za slijedeće mjesece pune predizbornih termina.

Iako rezultat može biti povezan sa Bevinovom mizernom popularnošću: Republikaci ne mogu uljepšavati stvari. Što ne znači da Trumpov lager to nije odmah pokušao. Trumpov izborni menadžer je izjavio da je predsjednik Bevina „skoro prevukao preko ciljne linije“. Sam Trump je na tviteru špekulisao da će mu mediji sigurno prebaciti krivicu za poraz.

Drma li se iduće godine još jedna republikanska zvijezda?

Bevin se stvarno u predizbornoj kampanji u potpunosti oslonio na gvozdenu snagu Trumpa. U Kentekiju 2020. stoji vođa republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell, pred ponovnim izborima – jedan ili više demokrata mogli bi aktuelni rezultat u ovome sklopu ocijeniti kao pozitivan signal.

U Virdžiniji bi demokrati mogli slaviti još jedan uspjeh. Ona tamo sada drže obje komore parlamenta – prvi puta od 1994. Sam Trump je ovu državu izbjegavao uprkos blizini Vašingtona DC. On nije mogao 2016. osvojiti Virdžiniju kao jedinu od južnjačkih država a lokalni predstavnici njegove partije su rado odustajali od njegove podrške. Prije svega u predgrađima bi demokrati mogli prema prvim analizama izbore zabilježiti velike dobitke.

Na izborima za guvernera u Misisipiju se ipak ocrtava jasan uspjeh za Trumpove republikance: Tate Reeves leži kratko prije kraja prebrojavanja nedostižno pred svojim demokratskim izazivačem Jim Hoodom.

 spiegel.de

Johannes Korge/Reuters
Autor/ica 7.11.2019. u 12:27